Srijeda, 28 Kolovoz 2019 18:52

Velika će uskoro biti najpoželjnije mjesto za život

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OBILJEŽEN 26. DAN OPĆINE VELIKA I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA -

 VELIKA – Općina Velika obilježila je i proslavila 26. godina postojanja općine u RH, proslavila Dan općine Velika i blagdan nebeskog zaštitnika sv Augustina. Sve je započelo sv. misom u župnoj crkvi sv. Augustina, a nastavilo se Svečanom sjednicom u novo obnovljenom Vatrogasnom domu Velika. Uvod u svečanu sjednicu izvevši Himnu Lijepom našom izveo je Tamburaški orkestar OŠ Vladimira Nazora iz Trenkova pod ravnanjem Zvjezdana Marjanovića, koji je i kasnije izveo nekoliko poznatih slavonski napjeva.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović koja je pozdravila sve goste i uzvanike, izaslanicu predsjednika Sabora RH, pleterničku gradonačelnicu Antoniju Jozić, pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davora Hušku, pomoćnika ministrice obrazovanja Vladu Prskala, saborskog zastupnika Franju Lucića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, i njegove zamjenike Željka Jakopovića i Miroslava Grozdanića, požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i njegove zamjenike Maria Pilona i Ferdinanda Trohu, pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, načelnike općina Požeštine, Milu Pavičića, Dalibora Bardača, Zdravka Mandića i Ivicu Kovačevića, gradonačelnike gradova prijatelja Bakra i Korčule, načelnike prijateljskih općina Raša, Đakovačke Satnica, Sibinja, Čačinaca i Bedekovčine, ravnatelje županijskih i javnih ustanova, škola, policije, vojske, brojne gospodarstvenike, obrtnike i OPG-ove, članove Općinskog vijeća općine Velika i ostale goste.

Prigodnim izvješćem o protekloj godini obratio se načelnik općine Velika, Vlado Boban, koji je na ovoj funkciji peti mandat. Došao je u prijelomnom trenutku kada je općina bila duboko zadužena, u dubiozi i bez ikakvog rasta, a sada je u svom izvješću naveo desetke projekata koji se rade, bilo da su pod vodstvom općine, javnih poduzeća i ustanova, projekti udruga financirani iz EU sredstava, a što posebno veseli, istakao je Boban, što u Veliku ulažu gospodarstvenici. – Na taj način otvaraju se nova radna mjesta i zapošljava, novim investicijama najavljena su i nova radna mjesta, a iz Velike se do sada samo iseljavalo. Sada smo primijetili da se u Veliku i doseljavaju obitelji jer sada u Velikoj ima i radnih mjesta.

Otvorili smo u Radovancima jedan od najmodernijih društvenih domova, upravo vodimo izvođača radova na teren za izgradnju Reciklažnog dvorišta, koje je vrijedno 3,5 milijuna kuna koji su osigurani u suradnji s Ministarstvom. Od kapitalnih radova gradimo Sustav odvodnje na relaciji Velika – Požega gdje smo s Hrvatskim vodama, Tekijom i Gradom Požegom uspjeli osigurati sredstva u 100% iznosu u iznosu od preko 100 milijuna kuna. Zajedno s gradom Kutjevom krećemo u projekt Aglomeracije Kutjevo – Velika. Kada smo prije pet godina otvorili Dječji vrtić s 50 mjesta, razmišljali smo kako ga popuniti, a danas krećemo u proširenje kapaciteta tog vrtića jer imamo djece na čekanju. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša napravili smo energetsku obnovu Društvenog i vatrogasnog doma Velika, obnavljamo Društveni dom u Oljasima, a ići ćemo u obnovu i ostalih društvenih i vatrogasnih domova. Završena je plinofikacija naselja Velika, a nastavljamo dalje na ostatku općine s plinskom mrežom. Započeli su radovi na bazenima, razvoj turizma, završava se veliki poslovni objekt, sve nove investicije koje će zapošljavati nove ljude. U planu nam je bivši pogon tvrtke Orljava zatražiti od države i tamo ponuditi svima onima koji žele pokrenuti svoju tvrtku ili obrt, Uvest ćemo i mjeru poticanja obrtnika i poduzetništva, financiranje kamata kredita za poduzetništvo. Velika ima budućnost, Velika će uskoro biti najpoželjnije mjesto za život – zaključio je načelnik Boban.

U ime svih općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije Dan općine stanovnicima Velike i posebno prijatelju Vladi Bobanu čestitao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić i istakao da se samo radom, ali i zajedništvom može postići ono što se dana događa s Velikom. u ime prijateljskih općina i gradova čestitke je uputio gradonačelnik Korčule Andrija Fabris. Prigodno se obratio i pomoćnik ministra Davor Huška, koji je uvijek davao dobru podršku i vjetar u leđa svim projektima općine Velika i imao uvijek senzibilitet za razvoj i napredak općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije. Čestitke je uputila i izaslanica predsjednika Sabora RH Antonija Jozić koja kao gradonačelnica Pleternice surađuje s općinom Velika.

Svečana sjednica i dan općine uvijek su prilika da se nagrade najzaslužniji kolektivi i pojedinci, a Javna priznanja i nagrade Općine Velika dobili su: NK Papuk Velika u prigodi obilježavanja 90 godina postojanja koju je primio predsjednik Tomislav Galić, mlada sportašica Monika Jelić za promicanje sporta i sportski uspjeh u Taekwondo-u, Javna ustanova Park prirode Papuk za suradnju i ulaganje na području općine Velika koju je primio ravnatelj Alen Jurenac, DVD Velika za humani i društveni rad u prigodi obilježavanja 125 godina postojanja i rada koje je primio zapovjednik Dejan Matijević, te Udruga Veličanka za kvalitetan rad s građanima i privlačenje sredstava iz EU fondova koju je primio predsjednik Stanko Raguž.