Srijeda, 02 Listopad 2019 12:24

Za projekt Energetske obnove Doma za starije osobe 10,8 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE POŽEGA - 

U srijedu, 2. listopada 2019. godine je u prostoru Doma za starije i nemoćne osobe Požega održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega na adresi Dr. Filipa Potrebice 2a, Požega“ iz Poziva 4c.1.4, „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Dom se na navedeni Poziv uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora prijavio u rujnu 2018. godine, dok je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan 17. siječnja 2019. godine.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zamijenit će se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te će se unutarnja rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 54,50% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Dom se uz pomoć Panore prijavio na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekta u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora.

- Dom je izgrađen 1990. godine i danas ne odgovara suvremenim standardima uštede i racionalnog trošenja energije, imamo visoke režijske troškove za energente u iznosu 1,5 milijuna kuna godišnje što opterećuje naš proračun. Ovo je jedinstvena prilika kroz financiranje sredstvima EU ovaj veliki i značajni objekt obnoviti, u budućnosti ostvarivati velike uštede energije, jer će objekt nakon obnove iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C – istakla je u pozdravnom obraćanju ravnateljica Doma, Ružica Alaber.

Sve sudionike pozdravila je i ravnateljica RKR „Panora“ Senka Horvat i zamjenik župana Požeško-slavonske županije za društvene djelatnosti Vedran Neferović u ime župana Alojza Tomaševića i ispred osnivača Doma za starije i nemoćne osobe.

– Svjedoci smo još jedne od aktivnosti na energetskoj obnovi objekta kojima je županija osnivač. To je naša obveza poboljšati uvjete rada i života u objektu doma. Uz pomoć fondova, naša razvojna agencija Panora pokazala je da je u korak sa svim izazovima i značajna sredstva su u našu županiju došla baš kroz projekte koje je napravila ova agencija. Ovo je danas jedan od zahtjevnijih projekata, koji će pomoći u uštedi energenata koji su sve skuplji. Ovo je početak jedne nove lijepe priče, kako za korisnike, tako i za djelatnike u domu – naglasio je zamjenik župana Neferović.

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020., a završetak cijelog projekta energetske obnove do siječnja 2021. godine.

elementi vidljivosti