Petak, 11 Listopad 2019 18:24

Potpisali ugovore s izvođačima radova i nadzora u projektu vrijednom 34 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA U PROJEKTU ZAJEDNO DO ZDRAVLJA - 

POŽEGA - Opća županijska bolnica Požega sudjeluje u projektu “Zajedno do zdravlja”, koji obuhvaća izgradnju i opremanje dnevne bolnice u vrijednosti od 34 milijuna kuna. Projekt je financiran u punom iznosu iz sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na početnoj konferenciji održano je svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova, projektantskim i stručnim nadzorom građenja.

Cilj projekta je unaprijediti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u OŽB Požega kojim će se dovest će do smanjenja broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice (10%), odnosno dovest će do jačanja dnevnih bolnica i posljedično do skraćenja listi čekanja, time će pacijenti brže ostvariti zdravstvenu zaštitu i poboljšati kvalitetu života. Provesti će se radovi na uređenju i prilagodbi postojećeg prostora potrebama i standardima dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, građevinski radovi na 1.750m2 bruto površine, opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, opremanje laboratorijske dijagnostike DB, opremanje dnevne bolnice za pedijatriju, opremanje dnevne kirurgije i DB kirurških djelatnosti, opremanje dnevne bolnice internističkih djelatnosti. Provesti će se edukacija medicinskog osoblja za rad na novoj opremi, laboratorij, dnevna bolnica, dnevna kirurgija, promicanje horizontalnih politika Europske unije, edukacije o jednakim mogućnostima, pultovi na Braeillovom pismu.Ukupna vrijednost projekta je 34 milijuna kuna, a izvođač radova je Presoflex Gradnja iz Požege. Radovi bi trebali započeti odmah nakon potpisivanja ugovora.

- Završetkom ovog projekta bolnica bi pravo trebala imati kompletnu riješenu dnevnu bolnicu i jednodnevne kirurgije. Za pacijente bi to značilo puno bolji pristup i dijagnostici i liječenju jer bi se kroz taj brži rad, bržu dijagnostiku te bržu primjenu terapije omogućilo većem broju pacijenata da u isto vrijeme obave sve što je potrebno. Dakle, poboljšava se pristup, a s druge strane smanjili bi se značajno troškovi te liste čekanja - rekao je ravnatelj bolnice dr. sc. Željko Glavić.

Projekt je pripremao Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“, o čemu je izvjestila ravnateljica Senka Horvat. Na uspješno odrađenom projektu čestitao je požeško-slavonski župan župan Alojz Tomašević. - Ponosan sam na sve projekte koje imamo u provedbi, na sve uspješne projekte koje u suradnji sa našom Panorom uspijemo izvršiti. U vrhu smo među županijama po prikupljenim sredstvima iz Europskih fondova, a također mi je drago da su izvođači radova s područja županije, jer na taj način ljudi koji ovdje žive, ovdje i rade i zarađuju za svoje obitelji. Svi smo mi korisnici ove bolnice, stoga moramo unaprijediti zdravstvo i uvjete pacijenata da bi bilo što ugodnije i bolje najpotrebitijima. Također sve čestitke medicinskom osoblju i ravnatelju, što je Požeška bolnica jedna od primjera dobrog upravljanja i brige za pacijente – rekao je župan Alojz Tomašević te naglasio da OŽB trenutno provodi i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade bolnice čime će se uvelike smanjiti troškovi energenata.

- Europski fondovi koriste se zahvaljujući korisnicima na terenu. Mogu čestitati na ovih 34 milijuna kuna, a uz onih 20 milijuna kuna koji idu za energetsku obnovu, negdje se oko 50 milijuna kuna u ovom trenutku iz europskih sredstava i nacionalnih fondova ulaže u požešku bolnicu. Osobno, ne pamtim takav bum ulaganja u požešku bolnicu u ovim poslijeratnim godinama i ovo je jedan vrhunac aktivnosti koje traju dvije, tri godine – od prvog kandidiranja, evo do danas, do potpisivanja s izvođačem, nabave, obnove, energetske obnove. Stoga, mogu samo čestitati ravnatelju, Panori i Županiji  na uspješnoj pripremi, ideji i provedbi - rekao je pomoćnik ministra regionalnog razvojamr. sc. Davor Huška.