Ponedjeljak, 14 Listopad 2019 09:27

Realizacijom će se uštedjeti 63,35% godišnje potrebne toplinske energije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE PODGORJE - 

U petak, 11. listopada 2019. godine je u prostorima Područne škole Podgorjeodržana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje 29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“. Radi se o šestomod ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije iz Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 27. veljače 2019. godine, a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županijePanora. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovor o izvođenju radova s tvrtkom KONSTRUKT POŽEGA d.o.o. te ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom PROFI PROJEKT d.o.o.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbei vidljivosti.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih radova poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,35% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Početnoj konferenciji prisustvovali su župan Alojz Tomašević, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja županije Senka Horvat, stručna voditeljica projekta Andreja Hajdinger, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnatelj osnovne škole Vilima Korajca Nino Diklić, ravnatelj osnovne škole Mladost Jakšić Boško Obradović te radno osoblje, roditelj i učenici područne škole.

Nazočnima se na početku obratio ravnatelj Osnovne škole Vilima Korajca Nino Diklić koji je izrazio posebno zadovoljstvo obnovom zgrade ove područne škole dok je pomoćnik ravnatelja županijskog Regionalnog koordinatora razvoja Panore  Anton Devčić naglasio kako će se energetskom obnovom pratiti i povećati standard te kvaliteta boravka djece i nastavnika u ovom prostoru.

- Ovo je najmlađa škola, ali su bili neki propusti u projektiranju i izvođenju tako da za svoju starost ne izgleda dobro, oronula je, a najveći je problem energetska neučinkovitost objekta, koja će ovim projektom biti riješena na zadovoljavajući način. Škola će ljepše izgledati izvana i iznutra, a nadam se da će i dalje služiti ovim našim dragim mališanima da ovdje provode lijepe trenutke - istaknuo je načelnik Općine kaptol Mile Pavičić uz zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Župan Alojz Tomašević izrazio je ponos na ostvarenju Energetske obnove još jedne područne škole, nakon što su obnovljene sve matične škole kojima je Požeško-slavonska županija osnivač.

„Moja odluka i smjernica je da će sve škole biti obnovljene, a ne zatvorene, iz jednog osnovnog razloga, a to su djeca i stanovnici ovog područja koji tu školu koriste za učenje i razvoj, ali i za društvena događanja. Svjedoci smo povećanju djece u školama koje su do sada obnovljene, ovdje je 10 učenika trenutno, no i taj broj će kroz par godina biti veći, jer u školstvo i djecu nećemo prestati ulagati.„ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te je pristigla odluka o sufinanciranju provedbe EU projekta u iznosu do 118.017,41 kuna, a uskoro se očekuje i potpis pripadajućeg ugovora.

Završetak cijeloga projekta se očekuje do kraja prve polovice 2020. godine.

elementi vidljivosti