Utorak, 15 Listopad 2019 15:48

Održan sastanak s Državnim hidrometeorološkim zavodom na temu protugradne obrane

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održan je sastanak na temu protugradne obrane, sastanku su prisustvovali župan Alojz Tomašević, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Branka Ivančan-Picek, zamjenik župana Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardać, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, Član Općinskog vijeća Općine Dragalić Rade Bosanac, pročelnik Damir Jakoubek, pročelnica Branka Kuba.

Održani sastanak bio je vezan uz problematiku operativne obrane od tuče, koja se u Republici Hrvatskoj nameće kao jedna od intrigantnih tema već više od dva desetljeća, naglasila je Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Branka Ivančan-Picek, zahvalivši Požeško-slavonskoj županiji na dodijeli lokacije za buduće automatske meteorološke postaje.

- Državni hidrometeorološki zavod iz strukturnih fondova EU provodi projekt „Modernizacije i automatizacije meteorološke mreže postaja“. Radi se oko 450 budućih meteoroloških postaja u Republici Hrvatskoj, od toga je veliki dio novih lokacija za postaje te se nalaze i na području Požeško-slavonske županije. Trenutno se nalazimo na sredini tog projekta, u iduće 2 do 2 i pol godine s projektom moramo završiti, te očekujemo da će s implementacijom tog cijelog sustava se značajno poboljšati motrenje vremena, a samim time i klime. To će dovesti do značajnih poboljšanja, a očekujemo i u prognozi pogotovo u slučaju ekstremnih i klimatskih događanja. Izuzetno nam je drago za lokacije na području ove županije, jer su nam ključne za uspostavu jednog takvog sustava praćenja vremena i klime – rekla je  Branka Ivančan-Picek.

Na području Požeško-slavonske županije nalazit će se sedam novih klimatoloških postaja i sedam kišomjernih postaja, što je značajno pojačanje na području Slavonije. Župan Alojz Tomašević izrazio je potrebu tih postaja na području županije kao ključan dio u smanjenu štete u poljoprivredi.

- Zajedničkom suradnjom s Državnim hidrometeorološkim zavodom moramo pronaći način kako smanjiti štetu koja nastane skoro svake godine kod naših poljoprivrednika i gospodarstvenika. Protiv prirodnih utjecaja i vremena ne možemo djelovati, ali možemo se na njih pripremiti, tako da osiguramo sve važne informacije kako da se poljoprivrednici i gospodarstvenici obrane od tuče, mraza i ostalih klimatskih događanja. Naša županija je bogata zemljom i imamo puno obiteljskih gospodarstva, a tim ljudima životni uvjeti ovise o rodu plodova. Bilo to pšenica, grožđe ili nešto treće, kod nas je sve zastupljeno, a vremenski uvjeti su presudni u svakom slučaju, stoga moramo biti spremni i informirani kako bi sačuvali plodove naše zemlje i razvoj poljoprivrede – rekao je župan Alojz Tomašević.