Petak, 07 Prosinac 2012 12:16

Završena cesta, ide kanalizacija i trafostanica

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OPĆINA ČAGLIN VELIKO GRADILIŠTE -

ČAGLIN – Općina Čaglin, područje od posebne državne skrbi, prijašnjih godina uvijek je vapila za investicijama, radovi su bili rijetki, a taj siromašni kraj uglavnom su stanovnici napuštali. Zadnjih nekoliko godina u Čaglin se vraćaju investicije u Čaglinu se radi i gradi u Čaglin će se vratiti i život.

- Pa sve ovo što radimo, posebno posljednje četiri godine je da se u Čaglinu zadrži život, te da se tamo vrati jedan bolji život. Stoga je i moje zalaganje od kada sam ispred HSS-a došao na mjesto zamjenika župana za gospodarstvo da se u naš najnerazvijeniji kraj investira više, da ga vratimo u nekakav prosjek razvijenosti županije. JAKOPOVIC CAGLIN TRAFOSTANICAKada danas pogledamo što se sve napravilo mislim da smo u tome uspjeli – kaže Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo Požeško-slavonske županije, inače stanovnik Čaglina. Prošle godine je završena cesta kojom se obilazi buduća akumulacija Londža, čime se osigurao nesmetani promet za stanovnike nekoliko naselja koji su trpjeli poplavu prometnice i počesto bili odsječeni od svijeta, ali omogućen je i nastavak radova na akumulaciji.

- Sada smo završili modernizaciju županijske ceste Milanlug – Duboka, koja je dobila asfaltni sloj, a vrijednost radova je 1 milijun kuna. U tijeku je rekonstrukcija županijske ceste koja prolazi kroz cijelo naselje Čaglin, ulica Braće Radića u dužini 800 metara, koja će osim modernizacije kolnika dobiti i pješačke staze. Milijun kuna koji se tamo ulažu ulici će dati potpuno urbani štih. Za rekonstrukciju ceste D-53 u dužini od 2,5 km kroz naselje Čaglin u tijeku je izdavanje građevinske dozvole, a radovi kreću odmah po dobivanju dozvole – kaže o cestogradnji Jakopović.

Paralelno s cestogradnjom ulica Braće Radić dobila je i 800 metara kanalizacije i odvodnju oborinskih voda a u nastavku ide izgradnja dodatnih 2.000 metara kanalizacije. Ovi radovi vrijedni su 3 milijuna kuna – dodaje Jakopović, jer će tim radovima upravo najduža ulica u Čaglinu biti potpuno komunalno uređena.

Najveća investicija koja se trenutno izvodi u Čaglinu je na pitanju energetike, jer i dalji razvoj naselja, razvoj gospodarske zone i male privrede na čaglinskom kraju ovise o kvalitetnom napajanju električnom energijom.

- Započela je i jedna od najvećih investicija koja se ikada radila u Čaglinu, a to je dovođenje energetskog kabela velikog kapaciteta od Ferovca do Čaglina koja vrijedi oko 10 milijuna kuna, a ovih dana započeli smo gradnju nove trafostanice u Čaglinu, kapaciteta 2 x 8 MW, ukupne vrijednosti 5,2 milijuna kuna. Završetak radova se očekuje u srpnju slijedeće godine. Ova investicija će zasigurno osigurati kvalitetnije napajanje električnom energijom dosadašnje potrošače koji su koristili oko 2,5 MW, ali osigurati buduću potrošnju, nove investicije, otvaranje proizvodnih objekata u gospodarskoj zoni što je jako bitno za dalji razvoj Čaglina – rekao je Željko Jakopović.