Srijeda, 20 Studeni 2019 09:03

Proširenjem osiguran upis za 60 djece i zaposlenje za 5 djelatnika

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

OTVOREN DOGRAĐENI DIO DJEČJEG VRTIĆA „TRATINČICA“ PLETERNICA -

PLETERNICA – Dječji vrtić „Tratinčica“ dograđen je za dodatnih pet skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece. U nadograđenom prostoru od ukupno 576 m2 korisne površine osim dodatnih skupnih soba za djecu nalaze se i prostorije za odgojno obrazovne djelatnike.

Primarni cilj ulaganja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini kao što je područje grada Pleternice kroz rekonstrukciju dječjeg vrtića čime će se povećati broj slobodnih mjesta u vrtiću i jaslicama te omogućiti roditeljima upis djece u ovu odgojno obrazovnu instituciju. Trenutačno je 60-ero djece čekalo na završetak dogradnje, te od sutra kreću u vrtić. To je svakako pomoć za mlade obitelji jer se djeci pruža adekvatan smještaj, a roditeljima mogućnost zasnivanja radnog odnosa dok su djeca zbrinuta u vrtiću. Ovo proširenje kapaciteta svakako će izazvati pozitivne efekte i možda zaustaviti odlazak i iseljavanje mladih i cijelih obitelji koji su se na području Pleternice proteklih godina događale u visokom broju.

Projekt dogradnje financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju sa 7,4 milijuna kuna i Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku u iznosu 1,5 milijuna kuna.

Svečanom otvaranju dograđenog dijela nazočila je izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Matilda Copić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Gradskog vijeća Pleternice Marijan Aladrović, predsjednik Gradskog vijeća Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, dogradonačelnici grada Pleternice, brojni roditelji i djeca.

Uzvanike je pozdravila domaćica, ravnateljica DV Tratinčica Nikolina Hačka, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koje su zahvalile svima koji su u cijelom procesu omogućili ovo nužno proširenje vrtića te omogućili djeci na čekanju da pohađaju dječji vrtić. Zajedno sa predškolcima koji idu u vrtić nekoliko mjeseci prije upisa u školu, trenutno je u vrtiću gotovo 300 djece, za koje se brine 28 osoba osoblja vrtića. - Djeca su ponos našega grada, naša snaga i naše nasljeđe, naš najveći motiv za sve što u ovom gradu radimo. Vjerujemo u naš grad njegovu budućnost i njegov razvoj, zato svaka investicija kojoj svjedočimo, zato ulaganja u poduzetništvo, zato nove ulice, zato obnove društvenih domova, zato nova multimedijalna dvorana u kojoj će djeca vrtića već ovoga prosinca svoju božićnu priredbu, zato novi trg kojeg ispunjavaju koraci naših sugrađana, zato potpore za mlade obitelji, besplatni udžbenici i radnje bilježnice, zato borba za svaku tvrtku i svako radno mjesto i zato novi inkubator za poduzetnike početnike. Zato ćemo se kroz određeno vrijeme opet ovdje okupiti i otvoriti zatvoreni bazen u kojemu će naša djeca učiti plivati. Zato što vjerujemo u budućnost našega grada, kao što su vjerovali i naši prethodnici, dokaz tome je ustanova dječjeg vrtića koja je osnovana 1990. godine s dvije odgajateljice i 30-ero djece. Prije 6 godina svečano smo otvorili vrata novog dječjeg vrtića za 150-ero djece, preselili smo se iz malog skučenog prostora u ovaj veliki razigrani, iz godine u godinu vrtić je primao sve veći broj djece te danas našu ustanovu pohađa gotovo 300 djece – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Zahvalu je uputio i župan Alojz Tomašević koji je istakao da upravo ovakva otvaranja za djecu, za našu budućnost vesele. - Riječi nisu potrebne, pjesma ove djece je sve rekla, sve ovo radimo zbog njih jer oni su naša budućnost. Hvala vama što ste nas uveselili pjesmom, ali i željom da bude još više prijatelja u dječjim vrtićima. Često završavamo i otvaramo objekte, ceste, no najsretniji sam kada dolazimo na ovakve manifestacije, jer to je garancija da Hrvatska živi i da će živjeti u budućnosti. Gradonačelnice želim ti sve čestitke, što si primjer kako voditi grad i kako provesti dobre projekte, jer takvu potporu mladi ljudi trebaju, a teško ju je naći u nekim drugim mjestima, stoga kao i uvijek poručujem tim mladima da ostanu u domovini, ako su već morali otići, da ta znanja skupe i prenesu je u razvoj naše županije i države. Također zahvala ministrici poljoprivrede i ravnateljici Agencije što su iz grada Dubrovnika i grada Zagreba došle ovdje u predivan grad Pleternicu najljepšu županiju da s nama da podjele tu radost i ljubav ove djece. Hvala na svim ostalim projektima gdje izvrsnom suradnjom cijele županije, svih gradova i općina. jer znamo da tolik toga moramo učiniti da napučimo ovu predivnu hrvatsku zemlju i Slavoniji vratimo sjaj, a tu poljoprivreda ima možda najvažnije mjesto, a ovim putem nam dajete poruku da ste s nama i bit ćemo i zajedno u budućim projektima – rekao je župan Alojz Tomašević.

Simboličnim presijecanjem vrpce na ulasku u novi dograđeni dio, vrtić su otvorile uz pomoć djece u narodnim nošnjama, ministrica Marija Vučković i ravnateljica Matilda Copić. Božji blagoslov svih prostora i svih onih koje će boraviti i raditi u vrtiću zazvao je pleternički župnik preč. Antun Čorković.

Nekoliko točaka kulturno umjetničkog programa izvela su djeca iz vrtića, a otpjevali su i novo komponirani bećarac za ovu priliku o svom vrtiću i Pleternici uz pomoć članova tamburaškog orkestra Osnovne škole fra Kaje Adžića iz Pleternice.