Petak, 22 Studeni 2019 13:42

Projektom vrijednim 5 milijuna kuna osigurat će se ušteda 64% potrebne toplinske energije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE OŠ „MLADOST“ JAKŠIĆ - 

JAKŠIĆ - Dana 22. studenoga 2019. godine u prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić na adresi Kolodvorska 2, Jakšić, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić“. Radi se o osmom, od ukupno deset projekata koji su prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4, a koje je prijavljivao ili koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenoga 2018. godine, dok je provedba projekta započela u svibnju 2017. godine. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom L Projekt d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s Uredom ovlaštenog inženjera građevinarstva Domagoj Stojaković.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, zamijenit će se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom, ugradit će se novi sustav grijanja te novi sustav hlađenja.  Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 63,85% potrebne toplinske energije, a zgrada će ostati u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 1.327.381,29 kuna.

Početnoj konferenciji nazočili su djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja „Panora“ koji su pripremili projekt, izvođači radova tvrtke L Projekt, nadzora, ravnatelji osnovnih škola, ravnatelj jakšićke OŠ Boško Obradović, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Sve naše područne škole su obnovljene i energetski učinkovite, a sada je došao red i na našu Matičnu školu. Škola će biti dovedena u puno bolje stanje nego što je sad i postat će štedljivija. Mislim da smo po standardu u školi ispred nekih drugih sredina. Krenuli smo i s produženim boravkom učenika u školi uz pomoć Općine Jakšić koja i inače pomaže i podržava sve inicijative iz škole u podizanju školskog i društvenog standarda – istakao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Među prvima smo počeli s energetskom obnovom i uređenjem Područnih škola upravo ovdje na području Jakšića, u Treštanovcima, gdje smio imali samo jednog učenika, a sada ih imamo 7. Prošle i ove godine mi smo odradili desetke projekata energetske obnove i ovdje smo među prvima u RH. Ovdje nestajemo, jer ćemo nastaviti sve dok ne obnovimo i zadnju školsku zgradu. Trenutno se radi u Pleternici, Lipiku, Poljani. Uštede koje dobijemo na toplinskoj energiji mi nećemo zadržati u Županiji, nego ulagati dalje u škole. Prošle godine nabavili smo stotinjak računala za škole, ove godine već 23 pametne ploče, nabavljamo novi namještaj u razredima, sve u dogovoru s ravnateljima i lokalnom samoupravom. nekada smo bili zadovoljni s ulaganjima od desetak tisuća kuna, a danas to brojimo u milijunima kuna. Često se govori da mi ne radimo ništa, posebno o Jakšiću u kojemu „kao ništa ne valja“, no sve demantiraju ovi provedeni i projekti u provedbi, te projekti koji su izrađeni i čekaju prijavu na natječaje. Radi se puno u školstvu, ali i zdravstvu i na izgradnji infrastrukture sa sredstvima EU, sredstvima državnih fondova i sredstvima regionalne samouprave – istakao je župan Alojz Tomašević,koji se nada što bržem završetku štrajka i normalnom radu u školama.

Učenici su pripremili i kratki kulturno umjetnički program s glazbom, pjesmom i plesom. Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020.godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja studenoga 2020. godine.