Srijeda, 04 Prosinac 2019 10:53

Donesen rekordni proračun županije u iznosu od 706 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ODRŽANA 13. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Županijski vijećnici odradili su 13. sjednicu Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije te su većinom glasova prihvatili ukupno 12 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog Proračuna za 2020 godinu u iznosu od 706 milijuna kuna.

Točke dnevnog reda bile su: 1. a) Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu, b) Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2020. godinu,2. II. Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu – prijedlog, 3. Financijski plan Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu  -  prijedlog, 4. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za, ceste Požeško-slavonske županije, 5. Prijedlog Odluke o prihvaćanju Sporazuma o suradnji između Požeško-slavonske županije (Republika Hrvatska) i Lubuskog vojvodstva (Republika Poljska), 6. Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika razmjerno broju dobivenih mjesta u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2020. godinu, 7. Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije, 8. Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun  plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije, 9. Prijedlog Odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, 10. Prijedlog Zaključka o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., za potrebe projekta „Kuća graševine“, 11. Prijedlozi  Programa javnih potreba u Požeško-slavonskoj županiji za 2020. godinu, humanitarno-socijalnih udruga, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u  kulturi, tehničkoj kulturi, u sportu, 12.  Različito

Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekciju za 2021. i 2022. godinu s naglaskom na temeljnim odrednicama obrazložio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Proračun prikazuje brigu za svakog stanovnika, za sve udruge i gospodarstvo, razvijen je i pokazuje dobro i kvalitetno upravljanje resursima. Ukupni Proračun je 706 milijuna kuna, što je 31% više u odnosu na plan za 2019. godinu ili drugi rebalans. Najveći postotak je u tome, što sukladno Zakonu i uputi Ministarstva financija, u proračunu moramo voditi nominalno i plaće za srednje i osnovne škole koje su oko 130 milijuna kuna, stoga je došlo do znatnog povećanja proračuna u odnosu na 2019. godinu. Tu je i novih 8 milijuna kuna gdje dolazi do povećanja, vezano uz Državnu upravu koja dolazi u sastav Županije od 1. siječnja 2020 godine. U strukturi proračuna 80% ili 565 milijuna kuna odnosi se na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se vode evidencijski, a 20% ili 141 milijun kuna odnosi se prihode koji će imati novčani tijek u Proračunu. Izvorni proračun, 35,9 milijuna kuna, na razini je županijskih kapaciteta i mi smo ga povećali za 4% u odnosu na prošlu godinu s vjerom da neće biti smanjenja iduće godine - naglasio je župan Tomašević dodajući kako je u idućoj godini značajan iznos planiran za pripremu projekata za privlačenje Europskih sredstava.

-U pripremi su četiri velika projekta gdje je financiranje oko 80%, ali na nama je da pripremimo dokumentaciju. Projekt „Kuća graševine“ za čiju će dokumentaciju biti potrebno oko tri milijuna kuna, a naša obveza je 15%. Projekt „Svijet graševine“ koji povezuje tri vinogorja pri čemu je cijeli projekt oko 60 milijuna kuna, a dokumentacija oko 3,6 milijuna kuna. Regionalni centar razvoja poljoprivrede u kontekstu potpisanog sporazuma na našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi koja je Centar kompetentnosti s izgradnjom farmi i pratećih sadržaja te projekt Geotermalni izvori gdje je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem povezano svih pet slavonskih županija s namjerom da krenemo u istražne aktivnosti kako bi pronašli termalne izvore koji će pružiti vrijedne turističke potencijale. Bez pripremnih dokumenata ne može se ništa ni aplicirati i mi idemo korak naprijed, a na već pokrenute višemilijunske EU projekte iznimno smo ponosni – zaključio je župan Alojz Tomašević.

Većinom glasova županijski vijećnici usvojili su i druge točke među kojima su Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste, Sporazum o suradnji između Požeško-slavonske županije i Lubuskog vojvodstva u Republici Poljskoj, Odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika, Odluku o sklapanju sporazuma i preuzimanju državnih službenika i namještenika te Zaključak o kupovini nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d. Za potrebe projekta “Kuća graševine”.