Četvrtak, 16 Siječanj 2020 12:02

Održan još jedan memorijalni maraton „Stazom mučeništva“ Pakrac - Bučje

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

28. GODIŠNJICA RAZMJENE ZATOČENIKA LOGORA BUČJE -

PAKRAC - Četrnaest hrvatskih maratonaca, uključujući članove Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i članove Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ na čelu s našim poznatim maratoncem Duškom Štrbcem danas je sudjelovalo na memorijalnom maratonu Pakrac-Bučje koji nosi naziv ”Stazom mučeništva”.

Ovaj se maraton već niz godina održava u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije u znak sjećanja na 16. siječanj 1992. godine, dan kad je izvršena posljednja razmjena zatočenika zloglasnog logora Bučje.aktualnolight elementi7721slika2

Logor Bučje je bio prvi koncentracijski logor u Domovinskom ratu koji je osnovan 17. kolovoza 1991., dva dana prije općeg napada na Pakrac i Lipik. Zatvoren je nakon oslobađanja ceste Pakrac – Požega i održavanja posljednje razmjene zatočenika logora - 16. siječnja 1992. godine na Gavrinici.

Na mjestu logora uređeno je spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Pustinjaku, a svake se godine ondje održava obilježavanje godišnjice razmjene zatočenika logora Bučje.

izvor: compas.com.hr