Petak, 24 Siječanj 2020 14:18

Prijem učenice Ivone Halas kod župana Alojza Tomaševića

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U Uredu župana održan je prijem na kojemu je župan Alojz Tomašević ugostio Ivonu Halas, učenicu 1. razreda Gimnazije u Požegi, koja će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Rusiji. Na prijemu su također sudjelovale mentorica Magdalena Srdarević i ravnateljica Gimnazije u Požegi Vesna Vlašić.

Na šestom Državnom turniru mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u organizaciji Istraživačkog centra mladih, od ukupno 12 natjecatelja Ivona Halas prošla je među šest učenika koji će činiti reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca, što se održava u srpnju i kolovozu u Rusiji.

„Sve je započelo kad su prethodni natjecatelji Dora Špoler i Marko Šarić u 9. mjesecu prezentirali svoje radove s Međunarodnog turnira, meni se to dopalo, činilo mi se zanimljivo i kao mogućnost da proširim svoje vidike te pokušam nešto novo. Stoga sam odlučila pokušati i od 44 rada, nas troje učenika iz Požege prošli smo dalje na državno natjecanje te je onda odabrano 6 učenika koji idu u Rusiju, a među njima sam i ja. Izabrala sam temu na temelju „Dezinficijensa“, u svom radu prvo sam trebala postaviti teorijsku razradu te sam svaki dan bila u knjižnici i radila s mentoricom Srdarević na teoriji. Na temelju teorije sam zatim napravila pokus koji smo izveli u školi na tri klupe, tri kvake i na tri učenika smo ispitali djelovanje dezinficijensa. Zatim smo uzimali bakterije i te bakterije smo odnijeli u inkubator u Zavodu za Javno zdravstvo, imali smo i njihovu pomoć, pomoć stručnjaka Potočnjaka koja je uvelike pomogla.„ – rekla je učenica Ivona Halas.

Na turniru je uz Ivonu sudjelovalo još dvoje učenika požeške Gimnazije, Borna Soukup s radom "Poskakujuća bova" i Nina Pavić s radom "Magnet i šibica", uz mentorstvo profesorice Magdalene Srdarević. Borna je ispitivao parametre i uvjete u kojima lagana loptica zadržana pod vodom može poskočiti iznad površine vode, Ivona je ispitivala kako pojedini dezinficijensi utječu na bakterije na različitim površinama, a Nina je proučavala parametre pod kojima magnet privlači glavicu izgorjele šibice.

„Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drukčije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada, koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja. Moramo zahvaliti Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i gospodinu Damiru Potočnjaku, koji su svojim iskustvom i svojom stručnošću pridonijeli ovom uspjehu, a sami uzorci su bili pohranjeni u njihovom laboratoriju na 48 sati  i 37 stupnjeva kako bi se te bakterije razvile u kolonije koje je Ivona kasnije brojala i grafički obradila te analizirala te podatke.“ rekla je mentorica Magdalena Srdarević.

„Također se zahvaljujemo Požeško-slavonskoj županiji i županu što uvijek prepoznate trud i talent naših učenika. Naime naša škola već šest godina za redom ima svog učenika u reprezentaciji i već su postavili standard te su prepoznati na međunarodnoj razini.“ – rekla je ravnateljica  Vesna Vlašić.

Župan Alojz Tomašević izrazio je ponos na uspjeh učenika Gimnazije u Požegi te naglasio kako su oni budućnost Požeško-slavonske županije i poručio im da na tome tragu i dalje prenose ime i boje županije i domovine. Župan je također Ivoni uručio financijsku potporu u ime županije.

„Upravo vama mladim ljudima, nadarenima, koji svoje slobodno vrijeme koristite kako bi postali još bolji u nečemu što volite. Kao župan se zahvaljujem što si ovdje i što uz svoju mentoricu djeluješ i što nisi zaboravila odakle dolaziš, a smiješi ti se svijetla i uspješna budućnost u ovom području znanosti. Županija je osnivač svih srednjih škola, osim za Gimnaziju skrbimo i za ostale škole i učenike, ali i naše Veleučilište i osnovno obrazovanje. Upravo vaši rezultati koje vi ostvarujete su poruka da Požeško-slavonska županija nije samo neko malo područje na karti, već se ovdje rađaju nadareni ljudi koji svoj život posvete svom radu i bivaju uspješni u tome. Također poveznica Zavoda za javno zdravstvo i Gimnazije je nešto u čemu potičemo sve škole, da rade poveznicu između svih jer tako će učenici dobiti najbolji primjer kako svoj talent i volju primijeniti jedan dan u poslu te pridonošenju razvoja županije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.