Petak, 07 Veljača 2020 12:10

Održana prezentacija idejnog projekta zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

BRIGA ZA KVALITETNU ZDRAVSTVENU SKRB - 

LIPIK - U maloj vijećnici zgrade lipičke Gradske uprave upriličena je prezentacija idejnog projekta zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku kojoj su uz predstavnike Grada Lipika; gradonačelnika Vinka Kasane, dogradonačelnika Slobodana Katunara, predsjednika Gradskog vijeća Mladena Dolića i pročelnicu JUO Veroniku Prhal, prisustvovali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijan Višaticki, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić, kao i predstavnici zagrebačke tvrtke Blok A3 d.o.o., odnosno projektanti Predrag Šarčević i Matija Lastovčić.

Na samom početku prisutne je pozdravio lipički gradonačelnik Vinko Kasana koji je istaknuo kako uvjeti u kojima se nalazi sadašnji lipički Dom zdravlja nisu posve adekvatni te da postoji potreba već dugi niz godina za objektom novog Doma zdravlja u Lipiku koji bi bio smješten između Vatrogasnog doma i Multikulturalnog centra, dakle u blizini postojeće ambulante.

O samom projektu, uz direktora tvrtke Blok A3 d.o.o Predraga Šarčevića, govorio je i projektant Matija Lastovčić. Objekt novog Doma zdravlja, koji bi se, kako je prezentirano u ovoj konceptualnoj varijanti, prostirao sveukupno na nešto manje od 700 metara kvadratnih obuhvaćao bi ordinacije obiteljske medicine, čekaonice, stomatološku ambulantu i turističku ambulantu, kao i hitnu ambulantu koje bi se nalazile u prizemlju zgrade, dok bi na katu bili smješteni sadržaji koji nisu toliko osjetljivi na pristupačnost pacijenata. To su prostori Zavoda za javno zdravstvo i Palijativne skrbi, odnosno njege u kući.

Tijekom prezentacije projektanti su predložili kako bi se uz prugu mogla formirati svojevrsna šetnica koja bi poslužila i za rješavanje nekih urbanističkih problema poput parkirališnih mjesta koja moraju biti zadovoljena. Tako bi se uz prugu eventualno stvorila i jedna nova ulica s drvoredom i parkirališnim mjestima, čime bi bio i olakšan pristup samoj zgradi budućeg Doma zdravlja.

Kako je rečeno, tijekom ove godine planira se ishodovati građevinska dozvola, dok bi izgradnja krenula sljedeće godine, ovisno o osiguranim financijskim sredstvima.

„Danas smo u Lipiku održali radni sastanak s planovima za budućnost i to još jedna potvrda za ono što stalno radimo, a to je da učinimo što bolji servis, odnosno što bolju zdravstvenu uslugu kako stanovnicima Požeško-slavonske županije, tako i građanima Lipika.“, rekao je župan Alojz Tomašević te dodao – „Dugi niz godina nije se moglo ulagati u domove zdravlja stoga smo odlučili krenuti u njihovu obnovu na prostoru čitave županije, gdje god je bilo potrebno, od energetske obnove do uređenja prostora za bolji i kvalitetniji rad liječnika i sestara, naravno i pacijenata koji ondje dolaze.“

Župan je istaknuo i da je pri kraju izgradnja novog Doma zdravlja u Čaglinu, a naglasio je i to da je izuzetno zadovoljan onime što je vidio tijekom prezentacije idejnog rješenja novog lipičkog Doma zdravlja koji će zasjati u punom sjaju u vremenu koje je pred nama kako bi žitelji Grada Lipika i okolnih mjesta dobili ono što i zaslužuju, i to na najvišoj razini.

Izvor: compas.com.hr