Petak, 07 Veljača 2020 12:26

Održan radni sastanak na temu aglomeracije Požega

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić u Požegi je održao radni sastanak s gradonačelnikom Grada Požege Darkom Puljašićem na temu provedbe projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega“. Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić, koordinator poslovanja Tekije Stjepan Vukušić, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora tvrtke Tekija Milan Beslić, te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Kada je riječ o radovima na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža na području aglomeracije Požega, odnosno o izgradnji vodovoda Velika – Požega i DMA zone, trenutno je izvedeno 3.007 metara, od ukupno 14.792 m, točnije 20,33%. Izveden je izvedbeni projekt, postvljene su ploče za označavanje gradilišta te je u cijelosti izvedena fotodukmentacija postojećeg stanja. U drugoj grupi radova na izgradnji novih kanalizacijskih mreža naselja Marindvor, Štitnjak, Kunovci i Bankovci izvedeno je 2.040 m od ukupno 7.175 m, dok je u naseljima Trenkovo i Trnovac izvedeno 2.337 od 12.808 m, odnosno 18.25%.

Izgradnja kanalizacijskih mreža grada Požege trenutno je u fazi pripreme i provode se aktivnosti na ispiranju i snimanju postojeće kanalizacijske mreže u cilju što kvalitetnije izrade izvedbenog projekta, a početak radova na terenu očekuje se za otprilike mjesec dana.

Podsjetimo, u Požegi je u planu izgradnja novog vodovoda dužine 15 kilometara Velika – Požega, 30 tisuća metara rekonstrukcije kanalizacijskih mreža u samom gradu, izgradnja kanalizacijske mreže Trenkovo- Trnovac i Marindvor – Štitnjak te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Aglomeracije Pleternica i Požega dva su najveća projekta vezana uz sustav odvodnje u Požeško-slavonskoj županiji ukupne vrijednosti oko 350 milijuna kuna s PDV-om. U Pleternici je planirano 45,5 kilometara kanalizacijske mreže, 14 crpnih stanica, šest retencija i četiri preljeva, te pročistač na rijeci Orljavi, obuhvaćena su naselja od Kuzmice prema Pleternici – Trapari, Novoselci, Gradac, Frkljevci, Kadanovci, Bresnica, Sulkovci, a vrijednost radova je 178 milijuna kuna od čega dio sufinancira EU, a dio Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te grad Pleternica. Identično financiranje je i za Grad Požegu, a procijenjena vrijednost je oko 150 milijuna kuna.