Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 19 Veljača 2020 14:29

Program ruralnog razvoja - stanje projekata i novi natječaji

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

REGIONALNI KOORDINATOR RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGA - Svoje izvješće o prijavljenim projektima u području poljoprivrede te informacije o novim natječajima koji nas očekuju, predstavili su na tiskovnoj konferenciji u Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županijePanora, ravnateljica mr. sc. Senka Horvat i Stjepan Jakopović, mag. oec, savjetnik za projekte.

- Htjeli bi predstaviti ono što najavljuje Ministarstvo poljoprivrede kroz indikativni plan natječaja za ovu godinu, što će se financirati iz programa ruralnog razvoja. Mi kao Regionalni koordinator trenutno provodimo nekoliko projekata i u sektoru za poljoprivredne proizvođače. za male poljoprivrednike proveli smo 6 projekata, provodimo još tri projekta, a na drugom natječaju u provedbi imamo još 36 projekata. Njihova ukupna vrijednost je 4,4 milijuna kuna. U Mjeri za mlade poljoprivrednike provedena su dva projekta ukupne vrijednosti 750 tisuće kune, a na trećem natječaju provodi se pet projekata vrijednosti 1,4 milijuna kuna. U Mjeri za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti osigurano je za jedan projekt 372 tisuće kuna. Radili smo i na projektima za pripadnike nacionalnih manjina a završena su tri projekta vrijednosti 214 tisuća kuna. U završnoj fazi je projekt izgradnje Poučne staze na Sovskom jezeru koji je projekt JU za zaštitu prirode PSŽ u vrijednosti 860 tisuća kuna. Za privatne projekte završeno je 11 projekata ukupne vrijednosti oko 1,64 milijuna kuna, a u provedbi je 44 projekta ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna. Za 12 projekata očekujemo još rezultate - rekla je ravnateljica Horvat, koja navodi i da vezano za poljoprivredu u PSŽ možemo očekivati početnu konferenciju za projekt u kojem se izrađuje strateška dokumentacija za razvoj poljoprivrede, koja treba dati odgovore koje modele i sektore u poljoprivredi razvijati. Taj projekt vrijednosti 2,5 milijuna kuna financira se iz sredstava Slavonija, Baranja i Srijem.

Projekt kompetentnosti u poljoprivredi vezan u Poljoprivredno prehrambenu školu Požega prijavljen je na dva natječaja, jedan za infrastrukturu, adaptacija stare školske zgrade i gradnja novog objekta, vrijednosti 30 milijuna kuna, a drugi projekt vrijedan 40 milijuna kuna će nabaviti opremu i kurikulum za obrazovanje u centru za kompetentnost u poljoprivredi. Očekuje se i natječaj Ministarstva poljoprivrede kojim bi se financirale farme i praktikumi, hladnjače i ostalih objekata i preradbenih kapaciteta s dodatnih 60-tak milijuna kuna. Županija kroz ove projekte ulaže oko 142 milijuna kuna u poljoprivredi.

- U planu za 2020. godini očekujemo raspisivanje natječaja s ciljem kvalitetnijeg plasmana i organiziranja proizvođača, odnosno natječaji za uspostavu i djelovanje operativnih skupina, proizvođačkih organizacija te uspostavu kratkih opskrbnih lanaca, kao i natječaji za one korisnike koji sudjeluju u sustavima kvalitete. Potrebno je reći kako postoje novosti u odnosu na prethodne natječaja, tako da se sada svaki natječaj objavljuje na prethodno e-savjetovanje, gdje svi zainteresirani mogu i trebaju dati sugestije i prijedloge, isti se analiziraju, prihvaćaju ili odbijaju, a nakon toga se ide u objavu natječaja.Objavljen je Indikativni plan objava natječaja za 2020. godinu.Od kojih izdvajamo u sektoru primarne proizvodnje i prerade: Tip operacije 4.2. – svi sektori, meso, mlijeko, ulje…uz koju se veže i ulaganje u obnovljive izvore energije, Tip operacije 4.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – Biljna proizvodnja – krumpir i sektoru peradarstva, odnosno za Prelazak sa kaveznog na alternativni način držanja u proizvodnji konzumnih jaja, Tip operacije 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“ – 200.000 eura maksimalan iznos potpore, intenzitet 70 %, Tip operacije 6.2. - 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ – 50.000 eura, 100 % intenzitet, Tip operacije 17.1.1 „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ najavljen je za ožujak. Što se tiče sektora šumarstva 8.5.1 „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“, te dva natječaja na koje se mogu prijaviti i općine i gradovi, a to su tip operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ i tip operacije 4.3.3 „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“ - najavio je savjetnik za projekte Stjepan Jakobović.