Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 19 Veljača 2020 21:43

Požega rješava pitanje zakupa poljoprivrednog zemljišta, a prisegnuo i novi vijećnik u Gradskom vijeću

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

21. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Gradsko vijeće grada Požega zasjedalo je po 21. puta u ovom sazivu, a dobili smo i novog vijećnika. Kako je vijećnik Dražen Pekčec na zahtjev osobne prirode stavio u mirovanje svoj mandat, prisegnuo je vijećnik s njegove Nezavisne liste. Kako su tri slijedeća vijećnika po rednom broju liste odbila prihvatiti dužnost vijećnika, tek 6. sa te Nezavisne liste je prihvatio dužnost da bude gradski vijećnik. Tako je javno prisegnuo i potpisao odluku da postaje vijećnik Renato  Adžić iz Mihaljevaca. Inače u Gradskom vijeću, osim na prisezi kada su i dali obvezu da će raditi kao vijećnici u Gradskom vijeću nismo više nikada vidjeli tri vijećnika, tada SDP-ova, a sada navodno nezavisna. Možda misle da ako su nezavisni više ne moraju dolaziti na sjednice Gradskog vijeća, jedino su se zaboravili odjaviti s naknade koju gradski vijećnici primaju svaki mjesec.

Na Aktualnom satu bila su postavljena tek poneka pitanja od oporbenih vijećnica, Nezavisne Tamare Puač i SDP-ove Martine Vlašić Iljkić koja je pitala zašto Centar za socijalnu skrb i njihov Obiteljski centar ne mogu koristiti cijeli prostor u ulici Matije Gupca, dvorišna zgrada, koju su nekada koristili cijelu, a za mandata gradonačelnika Vedrana Neferovića oduzeto im je prizemlje i ostavljen samo prostor na katu. Kako oni rade i s osobama s invaliditetom teško mogu dolaziti na kat, a i taj prostor im je suviše malen za opseg kojim se bave. Postavila je pitanje kada će se završiti izgradnja šetnice uz Veličanku jer evo prošla je godina dana od obećanja da će biti postavljene klupe uz šetnicu za koje su ostavljena i mjesta uz šetnicu. Gradonačelnik Puljašić je obećao pismeni odgovor do slijedeće sjednice. Nezavisna vijećnica Tamara Puač pitala je gradonačelnika mogu li zaposlenici gradske uprave i gradskih ustanova u ugostiteljskim objektima malo manje baviti se izbornom promidžbom za predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u i to uglavnom dopodne. Nije ni gradonačelniku Darku Puljašiću bilo jasno misli li vijećnica na vrijeme dok su zaposlenici na pauzi ili izvan pauze, ali je obećao pismeni odgovor do slijedeće sjednice.

Uz dopunu dvije nove točke usvojen je dnevni red od 17 točaka te se prešlo na raspravu. Tako je usvojen Zaključak o korištenju proračunske zalihe za mjesece studeni i prosinac 2019. godine, te Izvješće gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. Većinom glasova usvojena je i Strategija razvoja turizma Grada Požege od 2020. do 2027. godine. Izradi Strategije pristupilo se u cilju valorizacije turističke ponude i načina definiranja turističkih projekata kojima bi se poboljšala kvaliteta postojeće turističke ponude i stvorili preduvjeti za razvoj dodatne ponude i ukupnog razvoja grada Požege.

Pred vijećnicima se našao i prijedlog Odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, prijedlog Odluke o nekorištenju prava prvokupa za nekretninu u Požegi, u Ulici Julija Kempfa2/1, kao i prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege (u k.o. Šeovci i k.o. Toranj), a usvojen je i prijedlog Godišnjeg izvješća o ostvarivanju programa korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Požegu u 2019. godini.

Gradski vijećnici usvojili su Odluku o izmjenama Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću Grada za 2020. godinu te Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Požege. Među točkama dnevnog reda našle su se i dvije koje se odnose na Gradsku knjižnicu i čitaonicu Požega koja davanjem suglasnosti Gradskog vijeća od sada nosi naziv Gradska knjižnica Požega, a dana je i prethodna suglasnost na Statut Gradske knjižnice.

Raspravljalo se i o prijedlogu Odluke o prihvaćanju Programa, te uvjeta i načina provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva. Naime, temeljem odobrenog projekta za sufinanciranje Zelena urbana mobilnost, te definiranih aktivnosti projekta, pristupa se izradi projektne dokumentacije za uređenje plohe Trga Svetog Trojstva u Požegi putem raspisivanja i provođenja javnog natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja.

 - Pozivam sve sugrađane da se uključe jer je bitno da upravo građani Požege kažu što žele s Trgom Sv. Trojstva. Struka će dati svoje smjernice i ograničenja, a ja bih volio da svatko od nas da svoj mali doprinos i kaže što želi da na tom Trgu bude. Vizija odražava želju da se grad Požega, u bliskoj budućnosti, prometne u mjesto visoke kvalitete života, pružajući jednake mogućnosti za sve. Kako bi se ostvarila vizija potrebno je na adekvatan i okolišno prihvatljiv način razviti i prilagoditi postojeću urbanu infrastrukturu te osigurati veću učinkovitost i ponudu javnih usluga za sve građane. Prema dokumentu Konzervatorska studija povijesne jezgre – Opće postavke i smjernice urbane obnove povijesne jezgre Požege, prijedlog strategije za uređenje plohe Trga Sv. Trojstva ukazuje da je u današnjem stanju potpunog zagušenja automobilskim prometom, potrebna postupna deregulacija prometa i rasterećenje Trga – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Gradski su vijećnici donijeli i odluku o raspisivanju izbora za članove Vijeća Mjesnih odbora na području Grada Požege. Za dan provedbe izbora određen je 19. travnja 2020. godine.

Galerija slika