Četvrtak, 05 Ožujak 2020 13:49

Početna konferencija projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško–slavonske županije“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Maloj vijećnici Županije održana je početna konferencija projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško – slavonske županije“. Na početnoj konferenciji sudjelovali su župan Alojz Tomašević, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, Senka Horvat, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško–slavonske županije i Stjepan Jakopović, savjetnik za projekte u RKR PSŽ.

Također je potpisan i ugovor između Požeško–slavonske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a predmet ugovora je izrada „Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji“, koja je dio projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“, koji se financira sredstvima Europske unije. 

Uvodno se obratila Senka Horvat koja je tom prigodom izjavila: - Nositelj projekta je Požeško–slavonska županija, a svrha projekta je naravno jačanje poljoprivredne proizvodnje te pomoć našim poljoprivrednicima i svim subjektima koji nastoje nešto postići u sektoru poljoprivredne proizvodnje. Ovime bi se omogućilo i njihovo lakše udruživanje i bolji plasman njihovih proizvoda te u konačnici bolji prihodi. Projekt je zamišljen u nekoliko faza, a danas će se potpisati i ugovor kojim bi započela prva faza projekta. Slijedeća aktivnost je svakako izgradnja hladnjače, a za koju imamo svu dokumentaciju.

Župan Alojz Tomašević rekao je: - Važno je spomenuti kako je Požeško–slavonska županija, jedna od županija kojoj je poljoprivreda temeljni proizvod, a sve teži tome, odnosno nadograđuje se na proizvodnju hrane. Potpisivanjem ovog ugovora, dajmo još snažniju poruku i značaj svemu tome, jer bez daljnjeg razvoja te potpore znanosti i obrazovanja nećemo biti u mogućnosti odgovoriti na izazove koji predstoje. Naša županija ustraje na razvoju poljoprivrede, imamo preko 500 OPG-ova, Poljoprivredna škola kojom ulažemo u mlade, a koja je Centar kompetentnosti, naše Veleučilište. Međutim sve njih treba povezati u zadruge ili proizvođačke organizacije, kako bi bili što kompetentniji na tržištu.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić istaknuo je kako se zahvaljuje što je Županija prepoznala njihov rad. Također se osvrnuo na važnost povezivanja poljoprivrede sa znanosti.

pszupanija.hr