Petak, 06 Ožujak 2020 20:00

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Požegi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Grad Požegu danas je posjetila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicama. Za vrijeme svog boravka u našem gradu ministrica Obuljen Koržinek se susrela s požeškim biskupom, msgr.dr. Antunom Škvorčevićem, posjetila Konzervatorski odjel u Požegi te Državni arhiv u Slavonskom Brodu – Odjel u Požegi, a s gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem ministrica je posjetila prostore Gradske knjižnice Požega gdje je u provedbi višemilijunski projekt dogradnje i rekonstrukcije.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice Požega uskoro očekuje svoj završetak. Radovi na ovom zadnju traju još od 2006. godine, a projekt je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz snažnu potporu Ministarstva kulture, uložena su značajna dodatna sredstva kako bi požeškoj knjižnici omogućili sjajnu budućnost kakvu zaslužuje.

- Obnova je počela prije više od deset godina, nažalost, bilo je puno problema. Mi smo ukupno osigurali nešto više od 20 milijuna kuna, a od toga gotovo 10 milijuna samo u ovom mandatu. Drago mi je da projekt ide kraju, Požega će dobiti jednu od najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj, centar grada, građani, dobit će jedan multifunkcionalni prostor. Bit će to ne samo knjižnica, jer danas se knjižnice razvijaju kao pravi društveni, kulturni centri s cijelim nizom događanja i za mlade i za stariju populaciju. Vjerujem da će, uz podršku grada i uz ambicioznu ravnateljicu i njene suradnike, nakon što otvorimo knjižnicu, grad doista dobiti jedan sjajan kulturni sadržaj gdje će se moći realizirati svi programi poticanja i razvoja čitanja. - naglasila je ministrica.

Dobru suradnju Grada i resornog ministarstva naglasio je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Ministrica Obuljen Koržinek u zadnje tri godine napravila je u Požegi puno više nego svi oni prethodni zajedno. Ministrici doista hvala na tome, a vjerujem da će i Požežani biti zahvalni jer u zadnje tri godine ovdje smo napravili puno. U idućih mjesec i pol dana, nadam se, završit ćemo sve natječaje i staviti ovu prekrasnu knjižnicu u punu funkciju te nastaviti rad na našem Gradskom muzeju i drugim projektima. Postali smo grad koji rješava svoje probleme, koji završava velike infrastrukturne objekte i daje ih na korištenje našim sugrađanima. I to projekte koji su osmišljeni i ustrojeni za 21. i 22. stoljeće, jer upravo to ovaj grad zaslužuje. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

- Ministarstvo kulture i Grad Požega bili su zaduženi za ovaj projekt u građevinskom smislu i na samom kraju te priče, Požega će imati novu zgradu knjižnice. Ono što mi kao struka, na čelu sa mnom kao ravnateljicom ove ustanove, radimo cijelo vrijeme jest da se pripremamo tako da grad Požega u toj novoj zgradi dobije i – novu knjižnicu. Knjižnicu koja će biti suvremeno opremljena, programski pridružena potrebama korisnika današnjice, vezana uz nove tehnološke tekovine, dakle knjižnica kakvu zaslužuje prosječan korisnik našeg grada. - rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.