Srijeda, 11 Ožujak 2020 09:47

Javnosti Predstavljen projekt Aglomeracija Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA – Održana je u dvorani HGK Komora Požega konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ključni aspekti, benefiti i faze "Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega", čiji je glavni cilj poboljšanje životnog standarda i zaštite okoliša na području Požeštine. Riječ je o projektu vrijednom 167 milijuna kuna, koji će biti realiziran kroz naredne tri godine, a većinski je sufinanciran sredstvima EU fondova. Projekt su na konferenciji predstavili direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bakić dipl. ing. i Mile Beslić dipl. ing., rukovoditelj sektora razvojno-tehničkih poslova Tekije, dok je gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić u pozdravnom govoru istaknuo važnost i doprinos projekta za kvalitetu života i očuvanje prirodnih bogatstava.

Direktor Tekije Anto Bekić na samom početku konferencije predstavio je važnost Tekije za život i prosperitet stanovnika i grada Požege te je pohvalio napore i nastojanja zaposlenika koji su pripremili potrebnu dokumentaciju i koji će iznijeti realizaciju projekta.

U svom izlaganju, rukovoditelj sektora razvojno-tehničkih poslova Tekije Mile Beslić predstavio je sve aspekte projekta, od faza i trajanja preko izvođača do ukupnih troškova i specifičnih stavki. Istaknuo je kako je riječ o opsežnom i organizacijskom zahtjevnom pothvatu koji obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. „Uz spomenuti Kohezijski fond EU, iz kojeg je osigurano gotovo 73 posto sredstava, u financiranju sudjeluju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode, svatko sa 11 posto, Grad Požega s četiri posto te Općine Velika i Brestovac sa ukupno jedan posto.“, zaključio je Beslić.

- Osim što će ovaj izniman projekt poboljšati životni standard građana, novim sustavima smanjit ćemo i ljudski utjecaj na okoliš. Time ćemo očuvati prirodno bogatstvo za nadolazeće generacije, koje su naše najveće bogatstvo. Ono što me posebno veseli je što će projekt većinom realizirati domaće tvrtke i institucije - rekao je gradonačelnik Puljašić zadovoljan što će od 2023. godine naši vodotoci teći čišći i zeleniji.

Predmetni radovi projekta Aglomeracija Požega stvorit će sustave za poboljšanu odvodnju te će unaprijediti procese pročišćivanja otpadnih voda. Radovi su podijeljeni u tri grupe, a sastoje se od izgradnje vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac.

Uz izgradnju mreža u gradu i okolnim naseljima projekt podrazumijeva i izgradnju suvremenog i sofisticiranog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog preko 60 milijuna kuna. Planirani završetak radova i testnog rada uređaja te puštanje sustava u operativni pogon je sredina 2023. godine.