Petak, 13 Ožujak 2020 11:15

Stožer Civilne zaštite - Požeško-slavonska županija nema oboljelih od korona virusa

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

POŽEGA - Stožer Civilne zaštite požeško-slavonske županije zasjeda svakog dana, a svi članovi stožera u cjelodnevnom kontaktu u slučaju bilo kakvih hitnih događanja ili potrebe za djelovanjem i obraćanjem javnosti. Zaključak današnjeg stožera je da na području Požeško-slavonske županije nema prijavljenih oboljelih od korona virusa Covid-19. Izvršena su testiranja na dva slučaja, no oba su pokazala negativan rezultat na testiranju.

Predsjednik Stožera Civilne zaštite Vedran Neferović, zamjenik župana za društvene djelatnosti koji je istakao: - Na današnjoj sjednici donijeli smo odluke i preporuku da se odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na području županije. Građanima uputa da se drže svih mjera higijenskih standarda propisanih od nacionalnog stožera Civilne zaštite. Posebno se ističe da osobe u samoizolaciji kod kuće, prvenstveno vozači i putnici koji su temeljem rješenja Granične sanitarne inspekcije dobili rješenje o samoizolaciji, da se pridržavaju tih mjera i budu disciplinirani. Svi koji dolaze iz rizičnih područja da se ponašaju savjesno i po naputcima Epidemiološke službe. Pozivamo građane da prate upute nacionalnog Stožera CZ, Županijskog stožera CZ i prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Organizatori javnih događanja i skupova neka se svakako prije konzultiraju s Stožerom, Epidemiološkom službom i policijom prije samih događanja. Sva sportska natjecanja za sada su otkazana.

Da u Požeško-slavonskoj županiji nema oboljelih od korona virusa, potvrdio je dr. med. AnteVitalija, iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Dva sumnjiva slučaja su testirana i oba su pokazala negativno na testiranju. - Molimo pučanstvo da se pridržava uputa Stožera i da se odgovorno i savjesno ponašaju u ovom vrijeme.Napravit ćemo sve mjere da do zaraze ne dođe ili što kasnije. Pripremili smo se i za putnike koji dolaze iz zaraženih i sumnjivih područja. Oni moraju sami odmah ići u samo izolaciju a nakon 14 dana ako ne dobiju nikakve simptome, moći će se uključiti u svakodnevni život i rad. Svi koji imaju respiratorne probleme i bolesti i tegobama a koje nisu putovale u nesigurna područja, nisu bili u nikakvom kontaktu sa zaraženim osobama, neka se samo jave svom obiteljskom liječniku. Osobe koje dolaze iz zaraženih područja također neka prvo nazovu epidemiologa, a ne odmah odlaziti u zdravstvene ustanove.

Preko medija Slavko Marinac, iz Ravnateljstva Civilne zaštite Ured Požega želi poručiti: - Molimo za strpljenje građana i da se ne pravi dodatna panika. Imamo povećan broj poziva pa molimo za razumijevanje jer odmah prvi puta nećete na dobiti, imajte strpljenja. Sve odluke koje donese nacionalni Stožer Civilne zaštite odmah se kanaliziraju na županijske Stožere i odmah se prosljeđuje informacija javnosti. Nema nikakvih zakulisnih igara i lažnih vijesti.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević poziva sve svoje sugrađane na području Požeško-slavonske županije moli za postupanje po uputama, da budu oprezni: - Za sada nećemo donositi odluku o prestanku rada predškolskih i školskih ustanova. Aktivnosti trebaju ići dalje, sustav treba funkcionirati. Neke županije su već donijele takve odluke, mi smo spremni i za takav oblik nastave preko video veze ili HTV-a 3. program, no za sada nema takvih potreba na području naše županije. Sustav je stabilan, mi nemam o oboljelih, a sve naše škole su opremljene i za takav sustav nastave. Bliži se kraj školske godine i želimo da sustav koliko god je moguće radi normalno. Naš Stožer CZ sastaje se svaki dan i nakon i ove sjednice izvijestit ćemo javnost.