Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2020 13:11

Požeško-slavonska županija nema zaraženih osoba korona virusom, ali ima 17 prekršitelja samoizolacije koji su prekršajno prijavljeni

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

SVI ULAZI U POŽEŠKO-SLAVONSKU ŽUPANIJU SU KONTROLIRANI NA PROMETNIM PUNKTOVIMA A KONTROLA ĆE SE RADITI I MEĐU GRADOVIMA

POŽEGA - Stožer Civilne zaštite Požeško-slavonske županije cjelodnevno održava sjednice, a jutros je medijima dao i nova priopćenja. Najvažnije je da Požeško-slavonska županija nema zaraženih osoba korona virusom, da je 12 osoba testirano, ali su svi pokazali negativno na zarazu. Policija redovno kontrolira osobe u samoizolaciji i pri tome su pronašli njih 17 koji su kršili pravila samo izolacije. Protiv tih osoba je pokrenut prekršajni postupak. Policijska uprava Požeško-slavonska donijela je odluku o blokadi na ulazima u Požeško-slavonsku županiju s ciljem kontrole kretanja ljudi u samoizolaciji, a i po novoj Odluci da se zabrani kretanje svih osoba izvan mjesto prebivališta. To će svakako biti sigurnosni elementi da se spriječi dolazak zaražene osobe na područje županije, jer smo i do sada među rijetkima koji još nemaju zaraženih osoba.

U ime stožera obratili su se: požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Stožera CZ i zamjenik župana Vedran Neferović, epidemiolog ZJZ požeško-slavonske županije Ante Vitalija, ravnatelj CZ i službe 112 Slavko Marinac i načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić.

Najnovija donesena Odluka je o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti Covid-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Zabrana se ne odnosi na:

- Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja

- Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

- izvješćivanje javnosti

- stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb

- iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

- putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

- žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti Covid-19

Druga Odluka koja je donesena je Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera vezanih uz virus SARS-Cov-2 za vrijeme proglašene epidemije bolesti Covid-19.

S obzirom na daljini razvoj epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj uzrokovanje virusom SARS-CoV-2, a s ciljem trenutačne zaštite života i zdravlja pučanstva u RH, uvodi se nužna mjera posebne organizacije rada epidemiološke službe i druge posebne epidemiološke mjere vezane uz virus SARS-coV-2, za vrijeme dok traje proglašena epidemija bolesti Covid-19.

Ovom Odlukom uvodi se stalna pripravnost doktora medicine specijalista epidemiologije koji su zaposleni unutar mreže zdravstvene zaštite Republike Hrvatske, bez obzira na mjesto rada i poslodavca. Organizacijom i rasporedom rada specijalista epidemiologa upravljaju zavodi za javno zdravstvo u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Treća donesena Odluka je o uvođenju nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti Covid -19. Ovom Odlukom uspostavlja se koordinacija rada hitne medicinske službe i sanitetskih prijevoza u cijeloj Republici Hrvatskoj te zajedničko djelovanje svih zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave.

Nužno je sve korisnike zdravstvene zaštite upoznati da u slučaju postojanja simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, kratak dah) moraju obavezno najprije Telefonski kontaktiratisvoga izabranog liječnika obiteljske medicine ili 24 satnu hitnu ordinaciju (Požega, Matije Gupca 10: broj tel. 095/340-0019 i Pakrac, Bolnička 80: broj tel: 095/982-4362).

Također proteklih dana donesena je Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti Covid-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Župan Alojz Tomašević je izjavio kako moli građane da ne dolaze iz ostatka županije u Požegu, u slučaju da imaju zdravstvenih tegoba neka se jave svom obiteljskom liječniku. - Mi smo jedni od rijetkih županija koja do sada nema zaraženih te se nadamo da će to tako i biti. Naš izvrstan rad epidemiologa spriječio je zaraženost na području naše županije - rekao je župan Alojz Tomašević.

Zabrana prelaska iz grada u grad stupa na snagu od večeras. Broj poziva na županijski centar je izuzetno povećan, pa se građani mole da se rastereti broj 112 pitanja koja se tiču medicine. Osobe koje su se testirale i negativne su nisu slobodne, već su dužne nastaviti samoizolacijom jer postoji mogućnost da se virus pojavi. - Požeško-slavonska županija je još uvijek bez ijednog oboljelog, testirali smo 12 osoba s područja naše županije i sve osobe su negativne - rekao je Ante Vitalija te je ponovno apelirao na građane da se drže striktnih uputa.

Tijekom proteklih dana policija je provela 132 kontrole osoba, a zaprimili su 65 dojava koje se odnose na 83 osobe o kršenju mjera samoizolacije. - Policija je do sada utvrdila 17 osoba da krše mjere samoizolacije i za svaku osobu je išao prekršajni nalog i sankcija za kršenje mjera samoizolacije. Pozivaju se svi građani da ukoliko znaju da postoji netko tko je kršio mjere samoizolacije, da slobodno prijave policiji. Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im zadane - istakao je načelnik Grgić.

 

Galerija slika