Četvrtak, 02 Travanj 2020 11:27

Tri potvrđena slučaja korona virusa na području Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je redovnu tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen još jedan slučaj osobe pozitivne na korona virus na području županije. Do sada su potvrđena tri slučaja osobe pozitivne na COVID-19, jedna osoba se nalazi u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, a ostale dvije osobe su izolirane na mjestima prebivališta.

„Imamo potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od korona virusa, taj slučaj smo očekivali pošto se radi o bliskom kontaktu druge zaražene osobe. U Požeško-slavonskoj županiji nastavljamo sa svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima namijenjenim sprječavanju širenja virusa. Jučer smo također dobili znatne količine medicinske opreme koja je bila mnogo potrebna te je raspoređena primarno našim bolnicama, domovima zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu, stožerima civilne zaštite i naravno institucijama županije. Apeliram na naše građane da u vrijeme koje je pred nama, Uskršnji blagdani, povedu računa o tome da se očekuje dolazak ljudi koji možda imaju prebivalište u našoj županiji, a rade izvan nje te nisu svoje prebivalište odjavili i stoga ih je teško evidentirali. Pozivam sve njih da shvate kao moralnu obvezu da se prijave i da budu u samoizolaciji jer drugačijeg načina nema. Moramo voditi brigu jedni o drugima, biti ljudski osviješteni te donositi dobre odluke kad je u pitanju zdravlje svih nas, a samim time će se izbjeći kažnjavanje istih. Odgovorno na svim razinama, čuvajući sebe i svoju obitelj, zapravo čuvamo cijelo stanovništvo i osiguravamo budućnost.“– rekao je župan Alojz Tomašević.

„Jučer smo dobili 10 nalaza od 10 uzoraka koji su uzeti prekjučer i od tih deset uzoraka došao nam je jedan pozitivan za koji smo i očekivali. Riječ je o gospođi koja se vratila s putovanja te koja je zapravo imala blage simptome bolesti i čija je majka prvi naš slučaj od oboljenja korona virusa. Ostalih 9 osoba koje smo testirali su bili kontakti s tom gospođom, odradili smo maksimalan broj kontakata i sve su osobe negativne. Jučer je uzeto još 7 uzoraka na području naše županije i isto se radilo o 3 osobe koje su bile u tom kontaktu. Imamo 2 osobe s područja naše županije koje su oboljele i imamo gospodina koji je stigao iz druge županije. Starija gospođa je jedina hospitalizirana i nalazi se u Općoj županijskoj bolnici Požega, a ostale dvije osobe nalaze se u kućnoj izolaciji te sami borave u kući i dobrog su zdravstvenog stanja.“ - rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

„Od početka ove izvanredne situacije maksimalno smo angažirani i u našim evidencijama imamo oko 400 osoba s područja županije kojima je određena mjera samoizolacije. Provjeravamo te osobe i od početka smo izvršili 640 provjera te 92 provjere na dojavu naših građana. Postavljen veći broj punktova te je ukupno evidentirano 64 osobe koje nisu imale propusnicu, a 48 osoba je zatečeno na punktovima koje su imale mjeru samoizolacije, ali riječ je o osobama koje su se vraćale na mjesto svog prebivališta. I dalje pozivamo građane ukoliko imaju informacije o osobama koje krše mjeru o samoizolaciji, da jave na broj 192.“ – rekla je predstavnica PU Požeško-slavonske, Ivana Radić.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kojom je omogućeno građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dao je tumačenje primjene točke II i III Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koje se odnosi na iznimku od napuštanja mjesta prebivališta zbog obrađivanja zemlje izvan mjesta prebivališta i izdavanja propusnice zbog tog razloga.

 

pszupanija.hr