Utorak, 16 Lipanj 2020 12:13

Sve što trebate znati o provedbi parlamentarnih izbora za Sabor RH 2020. godine

Ocijeni sadržaj
(31 glasova)

Nakon raspuštanja Sabora RH, predsjednik RH Zoran Milanović je dana 20. svibnja 2020. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Odluka je stupila na snagu 02. lipnja 2020. godine i objavljena je u ''Narodnim novinama'', broj 62/20. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 05. srpnja 2020. godine., dok će se izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održati u subotu, 4. srpnja i  u nedjelju, 5. srpnja 2020.

Podaci o broju birača biti će dostupni 24. lipnja kada se zatvore birački popisi. Informacije radi, na predsjedničkim izborima u prosincu, na području Požeško-slavonske županije bilo je 64.035 birača. Temeljem navedenoga, obavještavaju se birači da zaključno sa 24. lipnjem 2020. (srijeda) mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju.

Pozivaju se birači, pripadnici nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se zaključno sa 24. lipnjem 2020. (srijeda) izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Također postoje dvije potvrde koje se mogu izdati za potrebe glasovanja. Žuta potvrda izdaje se građanima radi glasovanja izvan mjesta prebivališta, dakle to su oni građani koji će se na dan  izbora planirano zateći izvan svog mjesta prebivališta, te im ta potvrda omogućuje da na drugom biračkom mjestu obave glasovanje. Plava potvrda se izdaje građanima na dan izbora u onim slučajevima kada građani nisu upisani u biračke popise, najčešće to budu slučajevi kada nisu primijetili da im je istekla osobna iskaznica. Za takve slučajeve se toga dana u matičnim uredima izdaje ta potvrda s kojom oni idu na svoje biračko mjesto obaviti glasovanje.

Uvid u registar birača, predaja zahtjeva i izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, zaključno sa 24. lipnjem 2020.godine, mogu se obaviti u:

- Požegi, u Matičnom uredu Požega, M. Gupca 6, Požega, tel. 034/290-175,      034/290-184, fax. 034/290-176, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , svakim radnim danom u vremenu od 07:00h – 15:00h

- Pakracu, Trg bana J. Jelačića 18, (prizemlje, soba 5),  tel. 034/440-430, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., svakim radnim danom u vremenu od 07:00h – 15:00h.

Zahtjevi se mogu predati neposredno, elektroničkim putem ili putem sustava e-Građani.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera upućujemo stranke da zahtjeve podnose koliko je to moguće putem navedenih e-mail adresa ili aplikacije e-Građani. Ukoliko se zahtjev podnosi putem e-mail adrese, isti mora sadržavati popunjen, potpisan i skeniran zahtjev i skeniranu osobnu iskaznicu.

Obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH uprava.gov.hr, te izbori za zastupnike u Hrvatski sabor.

Obrasci zahtjeva dostupni su i na internetskoj stranici Požeško-slavonske županije: pszupanija.hr