Utorak, 16 Lipanj 2020 19:42

Županija unatoč smanjenom prilivu sredstava prati sve velike, milijunske projekte koji se izvode u županiji

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

15. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije u normalnom okruženju, nakon korona epidemije. Na dnevnom redu se našlo 13 točaka za raspravu i odlučivanje, jer je prije sjednice skinuta s dnevnog reda točka Odluka o kratkoročnom zaduživanju Požeško-slavonske županije, koja je trebala biti donesena preventivno, zbog manjeg priljeva u proračun županije izazvanog korona virusom, a očekujući i plaćanje nekoliko velikih projekata posebno uređenja škola, te povrata poreza koji je ove godine krenuo u lipnju. Razmatrajući tu problematiku prije 14 dana, tada nam se činilo da će nam to trebati, obrazložio je župan Alojz Tomašević, no sada vidimo da ćemo moći izdržati do jeseni, stoga tu odluku odgađamo i skidamo s dnevnog reda.

Na Aktualno satu nije bilo puno pitanja, tek tri je imao vijećnik SDP-a Bruno Horvat, kojega je zanimalo kako teče proces navodnjavanja u našoj županiji, te da li se nakon dva dovršena projekta još prije može očekivati završetak još kojeg objekta za navodnjavanje. Zanimalo ga i u kojoj je fazi izgradnja Sportske dvorane uz Gimnaziju i što županija može napraviti na poboljšanju medijske zastupljenosti u nacionalnim medijima, prije svega na HRT i ostalim komercijalnim televizijama.

IMG 1778Odgovore mu je dao župan Tomašević osobno, upoznavši sve da Akumulacija Londža ide svojim tijekom, akumulacijsko jezero se uskoro dovršava, a da su krenuli radovi probnog bušenja na mjestu najveće brane i akumulacijskog jezera Kamenska, koje će svakako biti najveći projekt za navodnjavanje svih poljoprivrednih površina nizvodno od Kamenske s lijeve i desne strane rijeke Orljave. Za sustav Kaptol za navodnjavanje poljoprivrednih površina Skupština je upravo donijela odluku da korisnike oslobađa plaćanja godišnje naknade za navodnjavanje. Navodnjavanje je sve više zbog promjene klime nasušna potreba u poljoprivrednoj proizvodnji i apsolutni prioritet ove županije.

Prije 4 godine izdana je građevinska dozvola, prije dvije godine izdana i revizija projekta i produžena građevna dozvola za multifunkcijsku dvoranu vrijednu 30-tak milijuna kuna, koja Požegi apsolutno treba. Sve je upućeno na Ministarstvo obrazovanje i prije i sadašnjoj ministrici. Trenutno nema europskih sredstava za građenje sportskih dvorana, no nećemo tu stati nego raditi na otkrivanju sredstava za gradnju, jer toj dvorani bi gravitirale četiri škole, ali i brojne udruge od sportskih do mažoretkinja.

 - Ja osobno sam bio razočaran i nezadovoljan medijskim praćenjem naše županije, pogotovo s dobrim rezultatima koje smo mi dugo imali u epidemiji korona virusa. Zahvaljujem svim stanovnicima naše županije koji su se pridržavali svih propisanih mjera, brizi koju su vodili, zahvala našem epidemiologu koji je jedan u županiji, a radio je čini mi se 36 sati dnevno. Stožer i sve druge službe radile su odlično i koordinirano, no naši pozitivni i dobri rezultati nisu došli do velikih medija, nije nas nitko ni pohvalio za to. Svim medijskim kućama, od HTV do ostalih komercijalnih TV kuća, upućivali smo dopise i tražili objašnjenja, tražili da u onim titlovima koji idu s brojevima dežurnih epidemiologa u županijama, stave bar i naš broj. Nabrajali su u 18 županija gdje sve ima zaraženih a nas su obilazili. Poslao sam i pismo generalnom direktoru HTV jer su od mene to tražili naši građani, i izrazio nezadovoljstvo medijskim praćenjem naše županije, jer i mi smo u Hrvatskoj - istakao je župan Tomašević, dodajući da su nudili HTV-u i prostor i sufinanciranje za povrat dopisništva HTV u grad Požegu. Poslat će se pismo i ispred Županijske skupštine kojim se traži bolje medijsko praćenje i povrat dopisništva u Požegu.

Sve ostale točke dnevnog reda su nakon kraćih rasprava oporbenog vijećnika Brune Horvata usvojene većinom glasova, dio čak i jednoglasno. Tako je usvojen Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna PSŽ za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja PSŽ za 2019. godinu, Prva Izmjena i dopuna proračuna za 2020. godinu s projekcijom za 2021. i 2022. godinu, Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana ŽUC-a, Prijedlog odluke o dopuni Operativnog plana razvoja cikloturizma u PSŽ, Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja Kaptol, Prijedlog odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja, Prijedlog Odluke o promjeni naziva Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik u Toplice Lipik, Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Đačkom domu Požega za preuzimanje obveza na teret proračuna PSŽ za dogradnju doma, te tri odluke o davanju suglasnosti školskim odborima OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika i OŠ Mladost Jakšić.