Srijeda, 01 Srpanj 2020 23:10

Općini Velika darovana hala i zemljište bivše Orljave vrijedno 4,6 milijuna za buduću Poduzetničku zonu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VELIKA - Ministar državne imovine Mario Banožić posjetio je općinu Velika i tom prigodom uručio Odluku o darovanju nekretnine Općini Velika vrijednosti 4,6 milijuna kuna u svrhu osnivanja buduće Poduzetničke zone. Odluku je sa zahvalnošću primio načelnik općine Velika Vlado Boban, kojemu je to jedan od posljednjih poslova kao načelnika, jer odlazi s funkcije na rad u privatnu tvrtku.

 - Po meni oIMG 2638vo je poseban dan za našu općinu, jer darovan nam je bivši pogon Orljave. ovo je nekada bio pokretač gospodarstva u Velikoj, od 1983. godine, ovdje su se šivale košulje za cijelu Europu. Danas su oni preselili u Požegu i ovaj pogon je ostao na površini od 30 tisuća kvadrata s 2.000 kvadrata hale. Ideja je već od davnih dana i mene i direktora Orljave Luke Balenovića da bi ovo mogao biti početak rješavanja problema nezaposlenosti u Velikoj, rješenje problema za naše obrtnike i male poduzetnike. Ovdje će se oni moći proširiti i razvijati svoj posao. Zahvaljujući Vladi RH, našem predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i ministru Banožiću došao je dan kada smo uspjeli ostvariti svoj san, da na ovako velikom mjestu i Velika pokrene jedan Poduzetnički inkubator i Poduzetničku zonu, jer ovdje ima prostora da se još tri četiri ovakve hale izgrade - istakao je načelnik općine Velika Vlado Boban i primio Odluku o darovanju. Najavio je javni poziv za sve zainteresirane za prostor, koji neće biti dan jednom velikom poduzetniku, nego upravo što više malih i srednjih obrtnika i poduzetnika.

 - Ovo je prostor koji ćete vi najbolje znati iskoristiti kao jedinica lokalne samouprave i prenamijeniti u Poduzetničku zonu. Ministarstvo od prvog dana radi na tome da se što više imovine i nekretnina prenese na jedinice lokalne samouprave. Napravit ćemo i jednu aplikaciju kroz koju bi se lakše koristila sredstva za regionalni razvoj i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem upravo u ovakvim objektima. Već sada je ugovoreno za Požeško-slavonsku županiju 1,4 milijarde kuna, najviše projekata za vodno gospodarstvo i komunalnu infrastrukturu, ali i društvene projekte. Ministarstvo će pomoći i da ovu sada svoju nekretninu što prije stavite u funkciju vašeg cilja. Svakako ćete koristiti i resor vašeg ministra Josipa Aladrovića koji također pomaže projekte za Požeško-slavonsku županiju. Upravo s njim smo uspjeli pronaći određena rješenja za Orljavu, a danas ovdje započinjemo novu priču - rekao je ministar Mario Banožić prilikom predaje Odluke o darovanju.

IMG 2644

Svečanosti darovanja nazočili su članovi Općinskog vijeća Općine Velika, predsjednik ŽO HDZ-a požeško-slavonskog Željko Glavić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.