Petak, 14 Lipanj 2013 14:36

Načelnici i gradonačelnici istakli problematiku

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ SAZVAO PRVU KOORDINACIJU -

POŽEGA – Već nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti župan Alojz Tomašević sazvao je koordinaciju načelnika općina i gradonačelnika gradova. Upravu na tragu svojih predizbornih planova da će potaći suradnju među gradovima i općinama na području županije bez obzira koja opcija obnaša vlast, a sve u cilju razvoja i dobrobiti za županiju. – Ovo je prva sjednica gdje se želim dogovoriti s načelnicima i gradonačelnicima o daljem radu. Predlažem minimalno jednom mjesečno, u pravilu prvi utorak, ovdje u zgradi županije ili drugdje u nekom gradu ili općini kako danas dogovorimo. Želim ponoviti ono što sam govorio u kampanji, želim biti dio onoga što je potrebno da bismo pokrenuli sustav gradova i općina na jednu višu stepenicu, jedan korak viši za podizanje standarda.IMG 2458 Danas ćemo utvrditi koja je to problematika koja će se rješavati u prvih 100 dana i u ove četiri godine – istakao je župan Tomašević.

 

Na koordinaciju su se odazvali svi načelnici i gradonačelnici, kako oni koji dolaze iz opcije HDZ-a u četiri grada i četiri općine, tako i gradonačelnik Kutjeva koji dolazi ispred SDP-a i načelnik Čaglina koji dolazi ispred HNS-a.

 

Proglašenje elementarne nepogode nakon tuče

 

Jedna od točaka problematike koju je trebalo riješiti bilo je utvrđivanje štete od nedavne oluje s velikom tučom koja je zahvatila sjeverni dio Požeštine, od općine Velika, općine Kaptol do općine Jakšić i grada Kutjeva, te grada Požege. -  Nakon nevremena koje je zahvatilo sjeverni dio Požeštine i grad Požegu osobno sam otišao vidjeti koji su razmjeri štete i vidjeti kako pripomoći ljudima. Dobio sam već neke prijedloge načelnika općina po kojima mi imamo pravo i obvezu proglasiti elementarnu nepogodu. U tijeku sutrašnjeg dana prikupit ćemo sve podatke i na prijedlog stručnih službi županije ja ću proglasiti elementarnu nepogodu za ta područja – rekao je župan Tomašević. Najveće štete su vidljive na ratarskim i povrtlarskim kulturama, a još se utvrđuju štete u voćarstvu i vinogradarstvu na trajnim nasadima.

 

Najteže stradala općina Kaptol

 

Na južnim i zapadnim dijelovima naše općine od Mihaljevaca, preko Ramanovaca i Ovčara, zahvaćajući Kaptol do pola Papuka, do vinograda, štete su različite od lokacije do lokacije. IMG 2454Najugroženiji dio bilježi štete čak i do 80%. Najviše su nastradale ratarske kulture koje su pred žetvu, od pšenice, ječma i uljane repice i posebno povrtlarske kulture. Već smo zatražili proglašenje elementarne nepogode i očekujemo prijave građane, a izvješća će napraviti naša povjerenstva – rekao je Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.