Srijeda, 06 Kolovoz 2014 19:41

Kiša ponovno podigla vodostaj rijeke Orljave

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

STOŽER ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE GRADA POŽEGA  - 

STANJE NA NASIPIMA JE POD STALNOM KONTROLOM  

 Unatoč obilnim kišama koje su od jučer nastavljane tijekom današnjeg dana, veće opasnosti od plavljenja se ne očekuju. Radi detaljnog uvida u stanje i prognoze o eventualnim opasnostima održana je sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje, na poziv Maria Pilona, zamjenika gradonačelnika i ujedno načelnika Stožera. Sve službe su u stanju pripravnosti s ljudstvom i opremom.
IMG 4720Prema podacima Miroslava Taborskog, voditelja Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda sa sjedištem u Požegi, procjenjuje se da je palo puno više kiše nego što je bilo prognozirano, vodostaj Orljave tijekom prijepodneva je rastao 5-6 cm na sat, a u nekim vremenskim razdobljima i puno više. Kritična mjesta su ulice na Sajmištu, gdje je u Ulici kneza Višeslava na Sajmištu došlo jučer do izlijevanja vode na ulicu, a otežano je bilo i na dionici ceste Požega-Mihaljevci, jer su se bujične vode prelijevale preko ceste. Poplavljenih dvorišta bilo je i u naseljima Mihaljevci i Alaginci, dok je nabujali potok kod naselja Turnić poplavio poljoprivredne površine. Nasip u Mihaljevcima i dalje je kritična točka. Ove dvije lokacije i danas su označene kao moguća kritična mjesta. Na Orljavi se problemi ne očekuju, jer su kritična mjesta sanirana nakon prethodnih izlijevanja u srpnju. IMG 4843Bilo je izlijevanja zbog oborinskih voda koju ne mogu primiti odvodni kanali. Zbog nepostojanja nasipa u Orljavskoj ulici u Dervišagi, zajedničkim snagama JVP-e i DVD-a Požega, grade se zečji nasipi, dok tvrtka Presoflex gradnja doprema vreće pijeska. U Vidovcima voda je također zaprijetila, no situacija je pod kontrolom te većih šteta ne bi trebalo biti. Stanje uz park kod tvornice Zvečevo za sada je pod kontrolom. Kako je rečeno, poteškoće je moguće očekivati na području Komušine. Kako kiša i dalje pada, najveći vodostaj se može očekivati tijekom poslijepodneva i noćas. Snabdijevanje vodom odvija se bez problema.
poplaveNa traženje gradonačelnika Vedrana Neferovića, koji je tijekom jučerašnjeg dana i prijepodneva obišao teren, posebno je provjereno stanje na ranije uočenim kritičnim mjestima, a Hrvatske vode, Tekija, Komunalac, Policija i druge službe u stalnoj su međusobnoj koordinaciji i kontaktu s Područnim uredom Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Iako se novi i bitno veći problemi ne očekuju, osim pripadnika Civilne zaštite, u suradnji s više tvrtki u pripravnosti je dovoljan broj osoba koje će u slučaju potrebe izaći na teren, a osigurane su i dovoljne količine vreća i pijeska.