Utorak, 19 Kolovoz 2014 13:28

Načelnik Boban: "nikada više ovo ne bih radio"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KONAČNO DAN OPĆINE VELIKA ĆE PROSLAVIT BEZ DUBIOZA U PRORAČUNU -

 VELIKA - Skromno i s minimalnim troškovima i ove će godine općina Velika obilježiti Dan svoje općine i zaštitnika župe sv. Augustina. Upravo zahvaljujući takvom izuzetno racionalnom ponašanju i velikoj štednji u općini Velika uspješno privode kraju agoniju koja je u toj općini započela unatrag desetak godina s prevelikim zaduživanjem i mjeničnim poslovanjem. 

Ukupna zaduženja općine iznosila su 2006. godine oko 25 milijuna kuna i ta je dugovanja općina uspjela podmiriti. Podsjetio je to na konferenciji za novinare načelnik općine Vlado Boban navodeći kako je na žalost općina ipak morala pribjeći dizanju kredita kako bi premostila ovu godinu. Navedena dugovanja vraćena su ponajviše iz vlastitih sredstava, a kako bi premostili ovu godinu podignut je i kredit od 1,2 milijuna kuna kojega općina mora vratiti do kraja travnja 2015. godine. Zatvaranjem tog kredita općina će podmiriti sva nastala potraživanja iz proteklih godina. Vlado Boban načelnik općine Velika– Proteklih godina dano je mnogo novca da kažem lihvarima, jer bilo je i takvih, bankama, no to je bila naša misija i izbor naših građana – kaže Boban, te dodaje da zbog navedenih dugova još nitko od tada odgovornih osoba nije odgovarao, a iz dugovanja se vidi kako se u to vrijeme živjelo jako komotno. Žalosti svakako i činjenica da unatoč potraživanjima od Kamen-ingrada i Veličkog komunalca, koje je općini Velika priznao Trgovački sud u visini od 34 milijuna kuna, općina taj novac nikada neće vidjeti. Dok je s druge strane, općina do zadnje lipe morala ispuniti svoje obveze prema drugima.
- Moram reći da ovo nebih ponavljao, da ovo nebih više nikada radio – kaže Boban, prisjećajući se prave kalvarije koju je prošao sve ove godine u velikoj nestašici novca, čak i za plaće djelatnika, nedostatak energenata za dječji vrtić, ali i stalnih neugodnosti i prijetnji, stalnih poziva vjerovnika kao da je on napravio te dugove. Banke su novac u biti davale kapom i šakom, bacale u vjetar, svima je to tada bilo jasno da novac odlazi u bunar bez dna, no vrlo naporne su bile sada kada je netko drugi taj novac trebao vratiti.
Općina Velika će tek proračun za 2016. godinu u cijelosti moći namijeniti razvoju.
Do kraja godine završen i Dječji vrtić
Na konferenciji za novinare Boban se osvrnuo i na izgradnju novog Dječjeg vrtića koja se privodi kraju. Građevinski su radovi završeni te se radi na unutarnjem uređenju. Ove je godine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih integracija općini za vrtić odobrilo pola milijuna kuna što će omogućiti da vrtić bude u funkciji do kraja ove godine.
Vrijednost vrtića je preko 3 milijuna kuna a novi će vrtić omogućiti smještaj za 50-ero djece u tri odgojne skupine.
No drugi problem se nadvio nad općinu Velika a to je broj djece u općini Velika koji se smanjuje pa je tako u prvih osam mjeseci ove godine rođeno tek 11 beba. Istovremeno se navodi Boban, samo u jednom tjednu devet osoba odjavilo, kako bi živjelo izvan Požeško-slavonske županije, a odlaze i cijele mlade obitelji.
Zaustavljen projekt Pomoć u kući
Iako je svojedobno općina Velika s provođenjem projekta Pomoć u kući mnogim sredinama bila uzor taj se projekt više ne provodi u onoj mjeri kao prije. Od nekadašnjih 200-ak korisnika pomoći u kući sada je u program uključeno njih 20-ak. Uz dva osobna automobila tu je i čistač snijega, trimer, tri skutera te drugi uređaji koje je koristila služba, a danas stoje neiskorišteni i nitko ne pita za njih, iako je ministarstvo izdvojilo sredstva za nabavku. Za veličane treće životne dobi i dalje su otvorena vrata dnevnog boravka.
U svakom slučaju u općini Velika ocjenjuju da je program Pomoći u kući za njihovu sredinu bio dobar projekt jer su njim bili najzadovoljniji oni krajnji korisnici, a to je zajednicu najmanje koštalo. Već sada se vidi pritisak starijih osoba na smještaj u domu za starije, koji kronično nema mjesta, a najgore je što će neka naselja potpuno opustjeti, jer za stare se radila potpuna briga i oni su ostajali u svojim domaćinstvima, često i kao jedini stanovnici svojih sela.