Subota, 30 Kolovoz 2014 11:15

Zabrinjava sve veći odlazak mladih iz Velike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE VELIKA I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA  -

 VELIKA – Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja najzaslužnijim građanima u proteklom periodu obilježen je Dan općine Velika i blagdan zaštitnika općine sv. Augustina. Svečanoj sjednici u Vatrogasnom domu Velika nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima, načelnici općina i gradonačelnici gradova s područja Požeško-slavonske županije,, te načelnici prijateljskih općina iz Raše i Mađarske.
Iako zadovoljni što ovaj Dan općine po prvi puta od 2006. godine ne obilježavaju u dugovima i blokadama, načelnik općine Vlado Boban nezadovoljan je što se ove godine po prvi puta rodilo jako malo djece, do sada tek 11, a što se sve više pojedinaca i cijelih mladih obitelji iseljava iz Velike. - Odlazi nam naša budućnost, ljudi odlaze, a oni koji vode ovu zemlju to ne vide, zanemaruju istinske vrijednosti ruralne sredine -zavapio je načelnik IMG 6009Boban, iako mi sve radimo da poboljšamo standard življenja i osiguramo nova radna mjesta. Tako je u završetku i novi dječji vrtić vrijedan preko 3 milijuna kuna, čak 50 stipendija osigurano je za školovanje mladih, a sve oči su uprte u nove investicije gdje se očekuju nova radna mjesta. No te investicije koje su već trebale biti u realizaciji usporene su raznim birokratskim potezima, pa je veliki vinski podrum, prerada grožđa i punionica vina tek nakon nekoliko godina ishodovala sve potrebne dozvole za gradnju, a ovih dana dobivena je i građevinska dozvola za gradnju novog velikog hotela i kompleksa bazena s termalnom vodom, koja također kasni godinu dana s realizacijom. Uredit će se i proizvodni pogon Colora, a te tri investicije donijet će novih stotinjak radnih mjesta, ali i posao za poljoprivrednike ovog kraja koji će moći prodavati svoje proizvode. Pohvalio je načelnik Boban sve svoje obrtnike i male poduzetnike koji izdržavaju i uz sve nepogodnosti opstaju, rade i zapošljavaju, stoga ih uvijek pozove na svečanu sjednicu i obilježavanje Dana općine.
Najzaslužnijima u proteklom razdoblju dodijeljena su priznanja, Željku Hercigonji, začetniku i osnivaču Veličkih mažoretkinja, Tomislavu Došenu, predsjedniku NK Sloga Trenkovo koji su se plasirali u 1. ŽNL, Stjepanu Pavloviću predsjednika NK BSK Biškupci, Tomislavu Šebalju iz Planinarskog društva Mališćak, Franji Zvekiću, dugogodišnjem aktivisti i predsjedniku DVD Velika, Tomislavu Mandiću, Automoto klub Velika, Nedjeljku Mariću predsjedniku NK Papuk Velika, koji je uspješno vodio klub u najtežim trenutcima općine Velika.