Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 10:56

Male proračune općina još više smanjuju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUŽENJE OPĆINA REPUBLIKE HRVATSKE REAGIRALO NA NAJAVLJENE PROMJENE POREZNOG SUSTAVA  -

JAKŠIĆ - Upravni odbor Udruženja općina RH donio je odluku da se uputi pismo predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Sabora RH i predsjedniku RH povodom promjena u poreznom sustavu koje utječu na prihode jedinica lokalne samouprave - kaže član UO Udruge općina RH iz Požeško-slavonske županije, Ivica Kovačević, inače načelnik općine Jakšić.

IMG 3570U pismu najvišim čelnicima naše države oni su istakli da će najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak prouzročiti dodatno smanjenje ionako ograničenih proračuna jedinica lokalne samouprave. Važnim se čini i način na koji su promjene najavljene i provedene, jer još jednom se potvrđuje da institucije središnje vlasti u RH ne pokazuju volju da u raspravu o izmjeni propisa kojima se utječe na jedinice lokalne samouprave uključe i udruge lokalne samouprave kao njihove legitimne predstavnike.

 - Republika Hrvatska potpisala je Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja, među ostalim, utvrđuje obvezu da se lokalne jedinice pita za mišljenje u svakom slučaju kada se pripremaju ili donose odluke koje ih se neposredno tiču. Usto, člankom 4. stavkom 1. Ustava RH propisano je da je trodioba vlasti ograničena Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu a člankom 138. stavkom 2. Ustava RH utvrđeno je da prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i zakonom. Dakle, međunarodni ugovor kojega je RH ratificirala kao i najviši pravni akt u državi usklađeno utvrđuju pravo jedinica lokalne samouprave na odgovarajuće prihode te njihovo pravo da budu uključeni u proces donošenja odluka koje imaju utjecaja na njihove interese. Nažalost, niti jedno od gore navedenih prava se u Republici Hrvatskoj danas ne poštuje – istaknuo je u pismu Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina RH, inače načelnik općine Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji.

bukvicVlada nastavlja obrazac postupanja prijašnjih Vlada i posve zanemaruje mišljenje lokalne samouprave, čak i u slučaju kada se mijenjaju propisi koji izravno utječu na rad lokalne samouprave. Takav odnos središnje vlasti prema lokalnoj samoupravi smatraju neprimjerenim i neodrživim pa pozivaju da svojim autoritetom predsjednici utječu na promjenu stava prema lokalnoj samoupravi i udrugama koje zastupaju njezine interese.

 U uvjetima visoke centraliziranosti države, kada institucije središnje vlasti posve zanemaruju stavove udruga lokalne samouprave o pitanjima uređenja sustava lokalne samouprave, najavljuju obraćanje odgovarajućim institucijama Europske unije i Vijeća Europe kako bi zaštitili legitimne interese svih članica.