Srijeda, 19 Studeni 2014 10:26

Novi kotlovi za manju potrošnju plina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOMUNALAC POŽEGA KVALITETNO PRIPREMIO OVOGODIŠNJU SEZONU GRIJANJA U BABINOM VIRU  -

 POŽEGA – Prijašnjih godina uvijek je bilo problema u sezoni grijanja u požeškom naselju Babin Vir, a nekoliko manjih zgrada se izdvojilo iz sustava i uvelo svoja etažna grijanja na plin. Sada manji broj stanova u većim zgradama i neboderima, koji se nisu tehnički mogli izdvojiti, imali su povećane cijene grijanja, jer su kotlovi u kotlovnicama bili stari, ali i prekapacitirani, te su i Komunalcu donosili gubitak u ovoj grani poslovanja. Nužne su bile određene rekonstrukcije, toplovoda i kotlovnica.

 - Radove smo izveli u obje kotlovnice gdje su ugrađeni toplovodni kotlovi, koje smo morali izvesti zbog IMG 7076starosti istih, preko 30 godina. Iz njih se grije 12 stambenih zgrada sa 417 stanova, oko 20 tisuća kvadrata grijanog prostora. Ova djelatnost godinama je gubitaška djelatnost i dogovorili smo da ćemo raditi na modernizaciji sustava, jer samo modernizacija cijelog sustava može smanjiti troškove grijanja. Zamijenili smo kotlove, snage 1.800 KW sa kotlovima od 700 i 1100 KW koji su prilagođeni sadašnjoj potrošnji. Novi plamenici će imati daleko manju potrošnju plina i očekujemo 20% smanjenja potrošnje plina – istakao je Ante Bekić, direktor Komunalca Požega, koji ističe da bi i građani trebali učiniti nešto na energetskoj učinkovitosti svojih stanova da smanje potrošnju topline. U svim stanovima se u dvije godine moraju ugraditi i razdjelnici topline da bi se mogla pratiti što pravednija potrošnja toplinske energije.

 - Svjesni smo problema korisnika zajedničkog sustava grijanja jer se godinama smanjivao broj tih korisnika, a kapaciteti su ostali veliki. Ove zgrade koje su ostale sada će nakon dugo godina zalaganjem tvrtke Komunalac konačno dobiti jeftinije grijanje. Mi smo to obećali u kontaktima sa stanarima još prošle godine IMG 7087i sada ovom zamjenom kotlova to je i riješeno. Da bi grijanje bilo jeftinije građani moraju surađivati s Komunalcem i uz Fond za energetsku učinkovitost, gdje smo već poduzeli neke korake, napraviti zahvate na energetskoj ovojnici, fasadi zgrade i stolariji. To će biti izazov, ali u zajedničkoj komunikaciji zajedno s gradom Požegom pokušat ćemo smanjiti te gubitke – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je obišao nove kotlovnice.

 Zadovoljan sa već smanjenim računima za grijanje koje su dobili ugradnjom razdjelnika bio je stanar Ivo Kezić, ujedno i predstavnik stanara. – Sada smo dobili i manje kotlove koji će zadovoljiti potrebe topline za naše četiri zgrade što će se odraziti na naše račune. Pokušat ćemo zajedno prijaviti projekte ugradnje automatskih podstanica na fondove EU. Prije smo plaćali daleko više račune, ja sam imamo i preko 700 kuna mjesečno za svoj stan, a sada imam sve račune ispod 500 kuna. Potrošnja svakako ovisi o tome koliko tko odvrne ventile, nekada i bez potrebe, a sada više nema solidarnosti, nego svatko plaća koliko potroši – rekao je Kezić.