Nedjelja, 22 Ožujak 2015 12:37

Lipik želi u budućnosti postati energetski neovisan grad

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DJEČJI VRTIĆ PRVI U LIPIKU DOBIVA SOLARNU ELEKTRANU -

 LIPIK - Dječji vrtić "Kockica" prvi će u Lipiku početi koristiti sunčevu energiju za zagrijavanje tople vodi i grijanje prostora. Njihov projekt, prijavljen na javnom natječaju krajem prošle godine, prihvatio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dodijelio im bespovratno 80 posto novca potrebnog za izgradnju solarne elektrane. Ukupna vrijednost investicije je 162 tisuće kuna a ostatak novca osigurat će Dječji vrtić, odnosno Grad Lipik kao njegov osnivač.

- Ovim projektom osigurat ćemo si i grijanje i toplu vodu i električnu energiju što će za nas značiti velike uštede. Poseban problem nam je grijanje u hladnim mjesecima jer koristimo veliki prostor pa primjerice, samo za grijanje moramo platiti 7.000 kuna – rekla je ravnateljica vrtića Tatjana Benković. Trenutno se priprema raspisivanje natječaja za izvođača te se rješavaju i ostali 'tehnički' poslovi a do kraja godine trebali bi početi i radovi. U raznim skupinama lipički vrtić okuplja oko 150-ero djece.

Grad Lipik planira nastaviti s izgradnjom solarnih elektrana. - Mi smo za vrtić napravili dokumentaciju ali i za sve ostale zgrade u vlasništvu Grada kojih je ukupno pet. Vrtić smo prvi kandidirali na natječaj jer je tamo najveća fluktuacija ljudi, odnosno djece a sada će na red zgrada gradske uprave i Multikulturalni centar. Dali smo također da nam se napravi studija potencijala obnovljivih izvora energije na našem području pa ćemo vidjeti što će ona pokazati. Bude li moguće gradit ćemo malu hidroelektranu kakva ima u Pleternici, koristit ćemo i toplu vodu koja se navodno nalazi u zemlji. Želimo maksimalno koristiti obnovljive izvore energije i s vremenom postati energetski neovisan grad – rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Tekst: (v.m.) Foto: arhivska fotografija