Četvrtak, 09 Travanj 2015 15:04

Prošle godine rođeno 119 mališana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNO DARIVANJE NOVOROĐENIH U GRADU PLETERNICI - GRADU PRIJATELJU DJECE -

PLETERNICA – Za bebe rođene od 01. srpnja do 31. prosinca prošle godine grad Pleternica organizirao je tradicionalni svečani prijem u Dječjem vrtiću Tratinčica, na koji je pozvano 59 novorođenčadi i njihovi roditelji. Prošle godine je na području grada Pleternice rođeno ukupno 119 mališana. Grad Pleternica svako novorođeno dijete dariva s 1.000 kuna.

– To je otprilike broj koji se ustalio u posljednjih nekoliko godina na području Pleternice. Vjerujem da će tako ostati u budućnosti, ako ne bude i bolje. S ovime ćemo nastaviti i dalje. Ja ne bi to nazvala nekom populacijskom politikom jer nitko se neće odlučiti imati dijete zbog tisuću kune. To je jedna mala pomoć i znak pažnje svoj novorođenoj djeci. Roditelji odlučuju imati djecu zbog nekih drugih razloga, a ja im na tome čestitam posebice u ovom vremenu teške gospodarske krize. Hrabrost je odlučiti se imati djecu u okruženju u kojem živimo – istakla je u svom čestitanju novim sugrađanima i njihovim roditeljima pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Pleternici sada svakako treba još više djece, jer je prije godinu dana grad dobio novo izgrađeni dječji vrtić koji ima kapaciteta za 150-ero djece. – Sada imamo dvije predškolske skupine i jednu jasličku skupinu, što možemo proširiti na još tri, do četiri skupine, međutim za otvaranje tih novih skupina djece treba i stručni kadar, te osigurati uvjete da grad to može financirati. Realno smještaj jednog djeteta u vrtiću košta od 1.500 do 1.800 kuna, roditelji sufinanciraju 500 kuna, dok ostatak pokriva grad Pleternica iz proračuna. U ovom vremenu kada su nam kao gradovima smanjeni prihodi iz poreza na dohodak moram osigurati dodatna sredstva. Nikada se nećemo odlučiti rezati na ovakvim stavkama kao što dječji vrtić. Nešto je djece na čekanju i pripremamo jednu skupinu djece od 3-6 godina – rekla je gradonačelnica Jozić, te zaželjela da se ponovno susretne s roditeljima u prigodi povećanja članova njihovih obitelji. – To je jedno novo bogatstvo, što vama u vašim obiteljima, a naravno i nama kao gradu koji se ponosi titulom Grada prijatelja djece.

Tekst/foto: Vladimir Protić