Utorak, 14 Travanj 2015 20:45

Proslavljen 805. rođendan Županije požeško-slavonske

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SVEČANO OBILJEŽEN DAN ŽUPANIJE I NAGRAĐENI NAJZASLUŽNIJI -

POŽEGA – Svečanom sjednicom u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega obilježen je Dan požeško-slavonske županije i proslavljen 805. rođendan i godišnjica prvog spomena županije 1210. godine. Svečanoj sjednici nazočili su potpredsjednik Sabora RH Tomislav Čuljak, ujedno i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, saborski zastupnici Franjo Lucić i Dražen Đurović, predsjednik Zajednice županija Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski, Božo Galić župan vukovarsko-srijemski, Danijel Marušić župan brodsko-posavski, Ivan Vučić župan karlovački, umirovljeni general Mladen Markač, predstavnik Generalskog zbora general Mladen Mikolčević, predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović, te domaćin Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski.

Otvarajući Svečanu sjednicu predsjednik Skupštine Marijan Aladrović istakao je dugu, preko osam stoljeća povijest županije i upravo zbog tog dugog postojanja županije ne trebamo posustati u nastojanju da se ona razvija i unapređuje. Na to nas upravo obvezuje bogata povijest ove županije, prekrasan krajolik i ponosni ljudi koji ni u najtežim vremenima nisu odustajali od svog, nego su se svojim dičili i svoje sačuvali.

Nije želio na ovaj slavljenički dan govoriti o politici, jer na ovaj dan treba dostojanstveno obilježiti županiju i nagraditi najzaslužnije koji su svojim radom zadužili županiju. Županija uz velike napore provodi sve zacrtane ciljeve i radi na razvoju gospodarstva, posebno poljoprivrede i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i turizma u ruralnim dijelovima, istakao je župan Tomašević pozvavši i na više zajedništva - Vremena jesu teška, i toga smo svi svjesni, ali samo zajedno možemo se oduprijeti i izgraditi bolje sutra za sve nas. Mi Slavonci nikada se nismo bojali posla, naši preci naučili su nas da se samo poštenim radom može napredovati i toga se i danas držimo. Nikome ne smijemo prepustiti brigu za našu sadašnjost i o našoj budućnosti, mi smo ti koji najbolje znamo obraniti i ostvariti naše interese. Zato vas pozivam na maksimalno zalaganje za boljitak naših gradova, općina i županije. Sve one koji sudjeluju u donošenju odluka, koji sudjeluju u političkom životu županije pozivam da časno obavljaju svoje dužnosti.

Godišnje nagrade županije dobili su tvrtka Autoprometno poduzeće Požega – APP, koja je danas jedan od lidera u putničkom prijevozu koja ima 160 autobusa i 360 zaposlenih djelatnika, a svoju djelatnost proširila je na sve slavonsko- baranjske županije i ostali dio Hrvatske. Godišnju nagradu primio je predsjednik uprave Ivan Križanović. Drugu godišnju nagradu primila je Matica umirovljenika Pakrac Lipik koja trenutno ima 400 članova i brine se o sportskom, kulturnom i zabavnom životu umirovljenika te podizanju standarda življenja umirovljenika na pakračko-lipičkom području.
Nagradu za životno djelo primio je umirovljeni liječnik, primarijus Tomislav Sablek, rođeni Požežanin, koji je cijeli svoj liječnički staž proveo u Požegi i požeškoj bolnici, a zaslužan je za razvoj planinarstva, osnivač Gorske službe spašavanja, razvoj skijanja i postavljanja prve skijaške staze s vučnicom u Slavoniji. Prijedlog za nagradu dalo je GSS Stanica Požega, a u ime svih nagrađenih zahvalio se Tomislav Sablek.

Svečanu sjednicu uveličali su Veliki mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Požega, te Tamburaški orkestar sa solistom Stankom Šarićem iz Najboljih hrvatskih tamburaša koji je izveo dvije svoje skladbe.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić