Srijeda, 15 Travanj 2015 14:19

Počelo burno a sve točke donijeli uz nekoliko suzdržanih glasova

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

15. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Najzanimljiviji dio svih sjednica Gradskog vijeća uvijek su prvih pola sata aktualnih pitanja upućenih gradonačelniku, kada se uzburka atmosfera, a čuje i podosta „bisera“. Jedan od takvih bisera bilo je svakako saznanje da je gradska vijećnica iz HNS-a podnijela prijavu ministarstvu povodom izvedenih radova na Rekreacionom centru te u prijavi iznijela niz optužbi na račun gradske uprave. – Mogu potvrditi da nam je iz Ministarstva regionalnog razvoja došla kontrola kako bi se osobno uvjerili da su podaci dostavljeni u Izvješću o realizaciji projekta Rekreacionog centra IMG 7333financiranog dijelom sredstvima ministarstva a dijelom grada Požege istiniti, te otklonile sumnje zbog navoda dostavljenih u siječnju ministarstvu potpisanih od vijećnice Tamare Puač. Dovršetak je pokazao potpunu opravdanost projektnog prijedloga i gradonačelnika da se priđe uređenju zapuštenog dijela rekreacijske zone u Požegi. Poznato je da su građani ovaj prostor primijetili i uvelike koriste čime smo podigli kvalitetu življenja u ovom gradu, a realiziran je financiranjem brojnih subjekata u istom. Predstavnici Ministarstva nisu utvrdili nikakve nepravilnosti već su izrazili zadovoljstvo učinjenim. Nadam se da će se nastaviti suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i drugim ministarstvima na koja planiramo kandidirati neke druge projekte. Zahvaljujem se i vijećnici Puač na dodatnoj angažiranosti što nas potiče da pratimo sve ono što ona tako marljivo radi za dobrobit građana Požege pa tako i ovu prijavu koju je poslala i niz neistina koje je u njoj iznijela – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović u odgovoru na vijećničko pitanje i to sve nazvao narodnom izrekom „da besposlen pop i jariće krsti“.

Igralište koje je na zahtjev mladih iz MO Sajmište postavljeno u travnju 2012. godine na kojem je postavljeno i mini pich igralište s umjetnom travom, a to su odobrili i tadašnji članovi Mjesnog odbora i svečano je otvoreno za vrijeme bivšeg gradonačelnika uz gostovanja čelnika SDP-a i IMG 7327ministarstava bit će izgleda uklonjeno. Pojavili su se neki problemi koje su izazvali sami korisnici a i neki problemi susjeda koji graniče s igralištem. – Građevinska inspekcija je svojim rješenjem iz siječnja ove godine naložila uklanjanja igralište. Grad Požega mora postupiti po Rješenju na način da se ukloni igralište i pokuša ponuditi novi primjereniji sadržaj – rekao je gradonačelnik Neferović, a igralište će se vjerojatno premjestiti na neko drugo mjesto.
Problem je nastao i oko dalje realizacije projekta Sportske dvorane pri OŠ Dobriše Cesarića, jer projekt koji je prijavio grad Požega Ministarstvu znanosti još 2013. godine i kao takav je bio zaveden u listu projekata. – Dana 27. ožujka ove godine iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobili smo dopis da Projekt rekonstrukcije dogradnje i rekonstrukcije OŠ Dobriše Cesarića nije prihvatljiv za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te da takva vrsta projektnog prijedloga više nije sadržana u operativnom programu. Takva izjava u potpunoj je suprotnosti s tekstom Javnog poziva istog ministarstva na koji je grad Požega i prijavio ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Neferović, koji ističe da će čekati izmjenu operativnog programa, a nada se da će to biti što prije.

Pitanja o mogućnosti gradnje Thalerovog ljekovitog hrama je projekt koji je predložen za dobivanje državne potpore iz Fonda za razvoj turizma, što bi svakako bio novi turistički brand grada Požege. No gradonačelnik je zamolio da se prvo završi upravo započeta izgradnja Požeške kuće i centra za posjetitelje koju financira i Ministarstvo turizma. – Evo možemo otvoriti vrata od male vijećnice da gospođa Puač ode pogledati. Radnici imaju kacige, slobodno pogledajte, odradite taj nadzor, a kada vi potpišete nastavit ćemo dalje – prokomentirao je gradonačelnik Neferović.

Nakon položene prisege nova vijećnica u Gradskom vijeću je postala Marica Perše s liste SDP-HNS-HSU, koja je zamijenila prerano umrluMarica Perše vijećnicu Dijanu Tomić Šain.

Kod izvješća gradonačelnika o njegovom radu za drugo polugodište prošle godine također je malo zaiskrilo, jer je predsjednik kluba vijećnika SDP-HNS Zdravko Ronko izjavio da neće podržati to izvješće. Iako se složio da su izneseni podatci o radu gradonačelnika točni, smatrao je da je to malo, a da su se brojni projekti i ulaganja znatno smanjila, stoga su vijećnici oporbe bili u toj točki suzdržani, a tako su glasali i za slijedećih sedam točaka dnevnog reda kada su bila u pitanju Izvješća o realizaciji programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu, udrugama i društvima te održavanju komunalne infrastrukture i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Jednoglasno je prihvaćen Urbanistički plan uređenja Zone gospodarske namjene Sjever koja se proteže na 37 hektara prostora i koja će potaći razvoj gospodarstva. Gospodarska zona nalazi se sjeverno od Industrijske ulice, završava uz rijeku Orljave a istočno do Šokačke ulice. Gradsko vijeće dalo je svoju suglasnost o promjeni imena Sportskoj dvorani Grabrik u ime Sportska dvorana Tomislav Pirc. a dopunjena je i odluka o parkiranju u gradu na prijedlog novinara koji su sada dobili pravo kupnje mjesečne parkirne karte.

Tekst/foto: Vladimir Protić