Četvrtak, 28 Svibanj 2015 09:52

Usvojene izmjene Prostornog plana županije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

12. IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE -

POŽEGA – Održana je 12. Izvanredna sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a iako je najavljena samo jedna točka, prije nje došlo je i do promjene vijećnika Skupštine. IMG 0250Kako je Višnja Gašpar podnijela zahtjev za mirovanje mandata vijećnice u Županijskoj skupštini, Mandatna komisija je predložila da Skupština donese Zaključak da se umjesto izabrane vijećnice mjesto odredi zamjenik Milan Jurković, dipl ing. iz Požege s liste HDZ-HSP dr. Ante Starčević. Milan Jurković je odmah položio i prisegu te na taj način postao punopravan član Skupštine.

Najavljenu točku Prijedlog Odluke o donošenju ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana Požeško-slavonske županije pojasnio je župan Alojz Tomašević, te obrazložio i hitnost donošenja odluke zbog rokova koji se moraju poštovati. – Predlažem da ovaj dokument izglasate da ga možemo staviti u punu funkciju naše županije. Zakon definira da sve županije moraju donijeti Stratešku studiju utjecaja na okoliš i ja sam ponosan što smo mi prva županija u RH koja smo završili tu studiju. Ona je pokrenuta prije godinu i pol, a do sada smo obavili niz sastanaka s ministarstvima, na razini lokalne uprave ali i javnu raspravu za sve građane. IMG 0245To je izuzetno važan dokument ako želimo živjeti u skladu s prirodom i sa prirodom, brinuti se za prirodu jer ni jedna investicija iz Europe neće moći biti ostvarena. Obavili smo to na najbolji mogući način, a pokriva nam i sve jedinice lokalnih samouprava. Bit će temelj i ugrađen je u izmjene Prostornog plana naše županije koji smo pokrenuli na osnovu inicijativa, prijedloga i zahtjeva jedinica lokalne samouprave prije dvije i pol godine, još za vrijeme kada je župan bio Marijan Aladrović. Danas predstavljamo najveću izmjenu koja se odnosi na promjene u gradu Lipiku zbog izgradnje tvornice stakla. Investitor sada dobiva pravo zahtjeva za izdavanje svih dozvola. U novom planu bit će mogućnost realiziranja svih naših gospodarskih zona, izgradnja uzvodnih i nizvodnih hidrocentrala i dr. – istakao je župan Tomašević, a podrobnije objašnjenje dali su pročelnica Ureda za gospodarstvo Branka Kuba i ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Mladenko Soldo.

Na osnovu pisanih materijala i pojašnjenja koja su dobili na sjednici vijećnici nisu imali dodatnih pitanja, te je Odluka usvojena jednoglasno.

Tekst/foto: Vladimir Protić