Srijeda, 01 Srpanj 2015 10:36

Za proračun glasala i oporba, iako nevjeruje u realizaciju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

16. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Izvješće o izvršenju proračuna za 2014. godinu i prvi Rebalans proračuna za 2015. godinu izazvale su burnu diskusiju koja je u nekim momentima dosezala i točku vrenja, no na kraju obje točke podržala je i oporba svojim glasovima, iako su istakli da se sigurno neće realizirati. Oporba (SDP) je posebno isticala da je proračun znatno manji nego njihov kada su bili na vlasti, no analizom koju je iznio dogradonačelnik Mario PilonIMG 6433 po godinama za unazad 10 godina, ispalo je da se proračun unatoč planovima i do 112 milijuna kuna realizirao od 58 do 65 milijuna kuna, a takav je i u posljednje dvije godine. Iskrilo je dosta na relaciji gradonačelnik Neferović, bivši gradonačelnik Ronko, te se predbacivalo za propuste i nerealizaciju nekih projekata.

- Prihodi su u proračunu planirani na 72,2 milijuna kuna, a rashodi od 71 milijuna kuna, što donosi višak u poslovanju od 1,2 milijuna kuna. kako je 2012. i 2013. godine ostvaren manjak u poslovanju taj viša će usmjeriti na smanjenje tog manjka. Grad se 2014. godine nije dodatno zaduživao, a krediti iz prijašnjih godina (2003. i 2006. godine) se uredno vraćaju. Krediti su podignuti u eurima i švicarskim francima pa zbog tečajnih razlika za te kredite prošle godine su plaćene 3,2 milijuna kuna – obrazložio je dogradonačelnik Mario Pilon.

IMG 6428Konačno je i oporba glasovala za izvršenje proračuna jer to je konačno prošlo vrijeme, a glasovala je i za prvi rebalans unatoč tome što smatraju da je proračun mali i da je jako smanjen upravo na kapitalnim investicijama. Spala knjiga na dva slova, istakao je vijećnik Ronko, koji je iznosio mišljenje kluba vijećnika, no podržali su ga iako sumnjaju u tu realizaciju. Ako se pak realizira sve vijećnike i novinare poziva na pečenu prasetinu crne slavonske svinje kod vijećnika Despića iz HDZ-a.

I vijećnička pitanja ponovno su potakla raspravu o promjeni odluke o porezu na dohodak i spominjali Vladu Zorana Milanovića. Rasprava je išla u smjeru dali će proračun izgubiti 6 milijuna kako je najavio gradonačelnik Neferović ili neće izgubiti, kako je tumačio Ronko, jer Vlada RH će kompenzacijskim mjerama nadoknaditi gradu izgubljena sredstva od poreza na dohodak građana, koji su oni dobili u svojim novčanicima.

Analizu smanjenja prihoda obrazložio je gradonačelnik Neferović, pa je poIMG 6425 tome samo u prvih pet mjeseci Proračun Grada ostvario je 2,26 milijuna kuna manje prihoda od poreza na dohodak, što će na godišnjoj projekciji sigurno donijeti od 5 do 6 milijuna kuna u gradskoj blagajni. Istakao je da to nije nikakvo virtualno smanjenje, nego stvarno i opipljivo kojega u proračunu nema, a nikakvim pomoćima iz države neće biti nadomješteno. Zbog toga se investicije u gradu smanjuju, no sve planirano bit će u nešto dužem razdoblju sigurno i izvršeno. Grad je i prošle i ove godine napravio nekoliko projekata za koji očekuje sredstva bilo iz državnih, bilo iz europskih fondova, i to će ubuduće biti osnova za kapitalne investicije. Sve manje će se proračun za investicije oslanjati na vlastite prihode, a sve više na sredstva iz fondova, posebno bespovratna sredstva. tako se i ove godine već ide na zamjenu krovišta i povećanje energetske učinkovitosti zgrade OŠ Dobriše Cesarića i zgrade Društvenog doma u Golobrdcima sa sredstvima od Fonda za energetsku učinkovitost.

IMG 6429Gradski proračun opterećuje i sudska odluka po kojoj tvrtki Tofrado treba biti vraćen iznos glavnice i kamata od 1,9 milijuna kuna za neopravdano naplaćenu komunalnu naknadu. Stoga su vijećnici dali suglasnost na prijedlog da se dio duga kompenzira s prodajom dvije gradske parcele tvrtki Tofrado u stečaju koja te parcele već koristi, a dio da se plati u dvije rate slijedeće godine, čime proračun ne bi trpio neplanirane izdatke. Gradonačelnik je taj slučaj objasnio kao tvrdoglavost bivšeg gradonačelnika Ronka koji nije želio ići u nagodbu, a sad je sud izgubljen. Ronko pak to sve komentira kako još sve nije završeno, te da zbog prijevare vjerovnika u stečaju još nije sve gotovo i povlači sumnju na nagodbu.

Jedinstveno su donesene i izmjene programa javnih potreba u kulturi, sportu, predškolskom odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi, turizmu, udrugama i društvima građana kod kojih se uglavnom išlo zbog ušteda na smanjenje dijela programa, a to su osjetile uglavnom gradske ustanove, muzej, kazalište, knjižnica, vrtići te udruge građana.IMG 6437

Došlo je do opoziva člana Nadzornog odbora Komunalca Požega d.o.o. Ante Pavličevića, no iako se u materijalima predlaže imenovanje Mate Sigurnjaka na to mjesto, gradsko vijeće izabralo je Kristinu Turković, vijećnicu iz redova HDZ-a.

U slijedeće dvije godine javnu rasvjetu će održavati Elektroteam Tomislava Čabraje iz Vidovaca, a održavati kolnike od kamenog materijala tvrtka Presoflex gradnja iz Požege, koji su dali najpovoljnije ponude na objavljenim natječajima.

Donesena je i odluka o provođenju produženog boravka u OŠ Antuna Kanižlića, Dobriše Cesarića i Julija Kempfa u slijedećoj školskoj godini koju sufinancira grad Požega uz roditelje, te utvrđeni kriteriji i red prvenstva za upis učenika u produženi boravak.

Tekst/foto: Vladimir Protić