Petak, 03 Srpanj 2015 17:25

Gradovi imaju otežano financiranje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRADICIONALNI DORUČAK POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA S NOVINARIMA -

POŽEGA – Požeški gradonačelnik Vedran Neferović zahvalio se svim predstavnicima medija koji prate događanja u gradu Požegi i ustanovama kojima je grad osnivač na sada već tradicionalnom doručku s novinarima. Na terasi Hotela Grgin dol okupilo se 15 djelatnika medija koji djeluju na području Požeško-slavonske županije.

IMG 6490– Ova tradicija da se nađemo na pola godine je dobra i vjerujem da smo odnose između medija i grada Požege podigli na jednu razinu da dovoljno brzo dobijete informaciju koju želite. Nekada i vi zbog stiske i nervoze zbog neke aktualne teme očekujete i bržu reakciju, no da bi svi podatci i informacije koje se ponekad traže i u arhivi, došle do vas, morate imati malo razumijevanja. Vjerujem da će se ta suradnja nastaviti i dalje na jednoj profesionalnoj razini i da neće biti primjedbe s niti jedne strane. Gradu je u interesu da naši građani dobiju točne i objektivne informacije – istakao je Neferović, te prokomentirao i burnu političku scenu koja se svakodnevno dešava, posebno oko zadnjeg Gradskog vijeća.

 - Mislim da je SDP zaboravio svije i ponašanje čelnog čovjeka u vođenju grada, ophođenja s medijima, udrugama i građanima ovog grada. Ta vremena su prošlost a vijećnici SDP imaju jednak tretman kao i svi drugi vijećnici. Očito da se želi spriječiti pružanje prave informacije, a to je istina u kakvom su stanju svi gradski proračuni. Na sjednici predsjedništva Udruge gradova Hrvatske gdje ima gradonačelnika svih političkih opcija, izneseno je da gradovi imaju problema u funkcioniranju. Posebno u kontekstu najava da će doći još do smanjenja poreza na dohodak i novo smanjenje prihoda jedinicama lokalne samouprave, po prvim projekcijama do trećine prihoda. Stoga gospodin Ronko može iznositi neistine, no s tom činjenicom je suočena cijela Hrvatska – istakao je Neferović, a prokomentirao je i događanja oko Aurea festa, kritike na račun koštanja od SDP-a, a ustvrdio je da sigurno kao gradonačelnik neće biti urednik festivala, niti birati izvođače i pjesme.

– Volio bih da naš festival košta i dva milijuna kuna i da ga možemo financirati iz proračuna grada Požege, da možemo napraviti puno bogatije sadržaje i privući puno više turista u grad tih dana. Očito je da požeški jal ponovno ovdje prevlada i ne može pretrpjeti da struka određuje što će biti. IMG 6478Normalno je da nešto što traje sedam dana i košta više nego prije – kazao je Neferović te dodao da će unatoč limitiranim sredstvima od sponzora biti sretni ako osiguraju za festival 800 tisuća kuna, od kojih je 100 tisuća iz proračuna grada Požega. Osvrnuo se i na kritike bivšeg direktora TZ Brune Horvata i istakao da je on taj koji bi najmanje trebao o tome govoriti.

 Prokomentirao je i događaj prošlog tjedna i još jedan igrokaz udruge koja politizira određene događaje. – Grad Požega podupire sve braniteljske udruge i obilježavanja njihovih godišnjica i susreta, te osiguranje financijskog dijela i one logistike koju grad može osigurati za provedbu. Konkretno udruga gosp. Dražetića tražila je sportske terene, zatvaranje prometa i sve to smo ispoštivali, ali poziv meni kao gradonačelniku da se odazovem na to događanje nije došao. Zbog toga nas nikoga iz grada Požege nije bilo, a to hrvatski branitelji iz te udruge znaju. O tome sam u Zagrebu razgovarao i s gosp. Borkovićem i upoznao ga s događajem. Očito dvojac koji se tamo pojavio ( Ronko i Cesarik) promovirao je sebe a ne ono što se tamo trebalo dogoditi. Mogli su biti pozvani saborski zastupnici svih političkih opcija u gradu, vijećnike a ovako jednostrano ponašanje nije dobro i valjda pokazuje predizborno vrijeme za Sabor – rekao je Neferović, a na događanje nisu pozvani ni mediji.

 Prošlo je dvije godine od početka obnašanja mandata gradonačelnika Požege, a polovinu mandata gradonačelnik Neferović ocjenjuje. – Mi smo svjesni da će šest mjeseci ove godine biti smanjenje aktivnosti, i sigurno da dinamiku radova koju smo planirali na proteklim prilivima sredstava u proračun nećemo moći pratiti. Željeli smo rješavati gradsku infrastrukturu, a plan nam je bio da većinu planova riješimo sredstvima EU fondova. Većinu dokumentacije, za muzej, Cesarićevu školu, gradske bazene, dječji vrtić, Trg sv. Terezije, Trg sv. Trojstva, rješenje za prometne pravce u gradu koji stvaraju problem, smo izradili i to je dobro što smo to radili dok smo imali sredstva iz proračuna. Od 12. mjeseca dinamika financiranja je manja i svjesni smo da nisu raspisivani ni natječaji koji su se najavljivali, prolongiran je ruralni razvoj. U ovih šest mjeseci napravit ćemo jednu korekciju planova, ali ono što smo građanima obećali ćemo izvršiti, no uz poteškoće. Imamo jako dobar tim u gradu koji će pročelnikom Šostarom na čelu, mlade ljude, koji žele raditi i pokazati svoje znanje. No nažalost natječaja za sada još uvijek nema – rekao je gradonačelnik Neferović, koji ističe da Požegi treba još jedna školska-sportska dvorana, a u anketi svih gradova u Hrvatskoj iskazuje se najveća potreba za sportskim dvoranama i vrtićima. Projekt grada i dvorane OŠ D. Cesarića je bio na indikativnoj listi prije dvije godine i stvoren je veliki problem kada je ministarstvo najavilo da odustaje od tog natječaja. Sada su kod ministarstva u prioritetu strukovne srednje škole, što Neferović pozdravlja, no što je sa onih desetak gradova koji su sve pripremili za školske dvorane i vrtiće a ministarstvo odustalo od financiranja.

Kako je grad Požega prva od gradova krenula s novom izmjerom geodetskih podataka za točniju naplatu komunalne naknade, za to su dobili i pohvalu od Geodetske uprave države, očekuje se novi prihod za proračun.

Tekst/foto: Vladimir Protić