Nedjelja, 19 Srpanj 2015 12:08

Uređuje se kuća Gradske glazbe Trenkovi panduri

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRAD POŽEGA ULAŽE 250 TISUĆA KUNA U KUĆU KRALJEVIĆA -

 POŽEGA - Na Kući Kraljević u tijeku su radovi na izolaciji krovišta, postavljanju krovnih prozora i unutarnjih ploča te drugi manji radovi. Njihova vrijednost je oko 250.000 kuna, od čega 150.000 osigurava Grad Požega, a ostalo Ministarstvo kulture.

Krovište Kuće Kraljević je zamijenjeno još 2008. godine, ali tada nije bilo dovoljno sredstava i za termičku izolaciju. Kako je sada planirana adaptacija ovog prostora za potrebe učionice Gradske glazbe „Trenkovi panduri", potrebno je prethodno osigurati uvjete. Sredstvima Grada i Ministarstva kulture prošle godine napravljeno je stubište te su obavljeni još neki manji radovi.

Iako ovaj prostor završetkom radova još neće biti posve uređen, Mirko Ćaćić, voditelj „Trenkovih pandura" optimistično najavljuje „probni" koncert već ove jeseni. Prostor od oko 200 kvadratnih metara ne bi bio samo slika1učionica, već i mjesto za manje koncerte. Gradska glazba već duže vrijeme ima problem nedovoljnog prostora za vježbanje i čuvanje instrumenata, pa će ovo proširenje biti itekako dobrodošlo. Već sada „Panduri" planiraju prijave na nove natječaje za osiguranje sredstava za daljnje uređenje.

Kuća Kraljević na početku Vučjaka sagrađena je nakon požara 1842. godine i obnovljena u baroknom stilu. Predstavlja primjer vinogradarske reprezentativne kuće karakteristične za ovaj dio povijesne jezgre grada. Svojim položajem zgrada zauzima jedan od glavnih dijelova središnjega gradskoga trga, uklapajući se ravnopravno u reprezentativnu arhitekturu Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić