Utorak, 21 Srpanj 2015 11:06

Donošenje Odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRIJEDLOG VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 POŽEGA - Kako su već duže vrijeme ekstremni klimatski uvjeti, a koji su u tom razdoblju pogodovali većem broju požara otvorenog prostora te direktnim i indirektnim štetama u istima i troškovima gasitelja, a u odnosu na prosječne vremenske prilike, kao i činjenice da se pučanstvo ne pridržava odredbi koje su propisane Odlukom o načinu i uvjetima spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu te o loženju otvorene vatre na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na šumskom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj IMG 9543blizini šume (Požeško-slavonski Službeni glasnik broj 1 od 22. ožujka 2013. godine), predlažemo Vam da sukladno članku 3. stavak 4. navedene odluke donesete u konsultaciji sa vašim suradnicima i ostalim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita od požara (Područni ured zaštite i spašavanja Požega, Policijska uprava Požeško-slavonska i dr.) Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom – ističe Željko Petrović, predsjednik VZŽ Požeško-slavonske županije a prijedlog je uputio požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću.

 Kako su najavljeni i daljnji ekstremni klimatski uvjeti, stvoreni su svi preduvjeti za nastajanje i brzo širenje požara na otvorenom prostoru što može izazvati velike štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima kao i na šumskim površinama. Isto bi zahtijevalo angažiranje većih snaga u gašenju navedenih požara, posebice šumskih požara, koji bi zbog velike suše i velike količine gorivog materijala iz prizemnih požara (suho lišće i grane) mogli preći u krošnje i ozbiljne požare, koje bi na pojedinim mjestima bez prometnica i mogućnosti korištenja vatrogasnih vozila s vodom teško gasili.

Sukladno navedenom predlažemo Vam donošenje navedene Odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom, do normaliziranja klimatski uvjeta, odnosno nakon ozbiljnijih padalina, koje će natopiti vegetaciju i onemogućiti lakše nastajanje i širenje požara – stoji u prijedlogu Željka Petrovića.

Tekst: Vladimir Protić Foto: duzs.hr