Nedjelja, 23 Kolovoz 2015 11:17

Sjećanje na hrvatske žrtve Logora Glates

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA RATNIH VETERANA „HRVATSKI DOMOBRAN“ OBILJEŽILA EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH REŽIMA -

 POŽEGA – Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i kratkom molitvom Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ ogranak Požega obilježila je europski Dan sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i IMG 7912sjećanje na žrtve komunističkih zločina uz spomenik hrvatskim žrtvama Logora Glates u Požegi. Upravo zaslugom Udruge domobrana podignut je ovaj spomenik uz ulaz u požešku vojarnu gdje je nekada u 2. Svjetskom ratu bio logor.

 Sve nazočne pozdravio je i zahvalio na dolasku obilježavanja stradanja Hrvata Davor Balešić, tajnik požeškog ogranka „Hrvatski domobran“ a sjećanje na navedene događaje iznio je Dragan Franić, predsjednik udruge. – Ovaj dan slavimo u cijeloj Europi a mi se prisjećamo proljeća 1945., kada je priroda cvjetala, kada su sva zvona zazvonila i navijestila da je 2. Svjetski rat završen. Nažalost rat nije bio završen za hrvatski narod, a tek tada nastaju teška vremena za Hrvate. na križnim putovima od Bleiburga, pa do rumunjske i bugarske granice po logorima tada je stradalo oko 250 tisuća Hrvata koji su stradali nakon završetka ratnih operacija. IMG 7908Jedno od tim mjesta i logora bilo je i u Požegi na ovom mjestu, koje je bilo sve puno hrvatskih vojnika koji su na Bleiburgu položili oružje. Došli su u ruke zločincima komunističkog režima koji su pobili sve ono što je najljepše u jednom narodu, cvijet hrvatske mladosti – istakao je Franić, sudionik tog vremena koji je preživio križni put.

Vijence su položile osim delegacije Udruge domobrana i delegacija grada Požega, delegacija vojske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i nekolicina građana kojima je netko od bliže rodbine stradao u tom logoru.

Tekst/foto: Vladimir Protić