Petak, 02 Listopad 2015 12:19

Restoranima dodijelili oznake za prepoznavanje tradicionalne gastronomije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

TURISTIČKA ZAJEDNICA ŽUPANIJE PROVODI PROJEKT „OKUSI HRVATSKE TRADICIJE - OKUSI ZLATNE SLAVONIJE“ -

POŽEGA – Turistička zajednica Požeško-slavonske županije uključila se kao treća županija u nacionalni projekt pod nazivom „Okusi hrvatske tradicije – Okusi zlatne Slavonije“, koja je sada kulminirala dodjelom tabli – oznaka i jelovnika restoranima s područja županije koji su se uključili u projekt i nude u svojoj ponudi stara tradicijska jela i autohtona pića.

- Ovo područje baštini tradiciju vrhunskih namirnica i mnoštvo gastronomskih delicija, nije dovoljno poznato na gastro karti, takva ponuda nije dovoljno prezentirana i zastupljena u restoranima, te gosti ne poznaju sva kulinarska blaga ovog područja. Time vođeni ušli smo u nacionalni projekt koji je usmjeren na razvoj ponude lokalnih jela, razvoj prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje iste, te promociju i prezentaciju prema širem turističkom tržištu. Okusi i mirisi regionalnih i lokalnih kuhinja sve se više ističu kao vrijednost i kvaliteta turističke ponude, ali i kao značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem. Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su kulen, čvarci, sušena slanina, šunka, švargl, ribljih specijaliteta, perkelt od soma, pastrva na žaru, fiš paprikaš, mesnih specijaliteta, čobanac, sarma, sekeli gulaš, vinogradarski čevap, do slastica, tačkrle, knedle, šmarn, struce, strudle, koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice – rekla je Maja Jakobović, direktorica TZ županije.

Zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha uručio je oznake – table za sve restorane na kojima će biti istaknute, Hotel Grgin Dol, Buffet Čiča Mata, Krčma Gavran, Restoran Vila Stanišić, Turistička agencija Omanovac, Restoran Zlatni lug, Restoran Schon Blick, Restoran Stari fenjeri, po kojima će ih prepoznati gosti i znati da u njima mogu dobiti stara autohtona jela i pića. Obveze restorana su da imaju najmanje dva autohtona jela u dnevnoj ponudi mi 6 vrsta autohtonog pića, od kojih 5 vina iz svoga kraja.

Direktorica Maja Jakobović uručila im je jelovnike koji su sadržajno kreirani u duhu projekta, a kroz projekt će provesti i marketinške aktivnosti i propagandu tih objekata. Ugostiteljski objekti su priredili i ponudili za degustaciju jela koja će imati u ponudi.

Tekst/foto: Vladimir Protić