Petak, 02 Listopad 2015 14:49

Reagiranje: Zašto se čeka 13 godina s početkom uređenja Gradskog muzeja? (2)

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

REAGIRANJE NA ČLANAK POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA VEDRANA NEFEROVIĆA POVODOM OBJAVE ČLANKA O MUZEJU I PROBLEMIMA KOJI SE DEŠAVAJU OKO NJEGOVE OBNOVE -

Na adresu redakcije tjednika Kronika požeško-slavonska stiglo je reagiranje u obliku priopćenja požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića na objavljeni članak „Zašto se čeka 13 godina s početkom uređenja Gradskog muzeja?“ Priopćenje radi što boljeg informiranja naših građana i čitatelja, te u cilju što bržeg rješavanja situacije oko obnove muzeja, donosimo u cijelosti.

- Prije svega potrebno je naglasiti da su Grad Požega i gospodin Zvonko Straka suvlasnici nekretnine k.č.br. 2104, upisane u zk.ul.br. 4624, k.o. Požega i to Grad Požega u omjeru od 9520/10000 dijela, a Zvonko Straka u omjeru od 480/10000 dijela predmetne nekretnine.

Gospodin Zvonko Straka je u lipnju 2001. godine putem javnog natječaja i pravnog posla kupoprodaje stekao pravo vlasništva na poslovnom prostoru u zgradi sagrađenoj na gore opisanoj nekretnini. Riječ je o poslovnom prostoru frizerskog salona, a koje pravo vlasništva posebnog dijela nekretnine je provedbom etažnog elaborata u zemljišne knjige i upisano kao takvo. Zvonko Straka je vlasnik i samostalni posjednik svog etažnog dijela koji u odnosu na cijelu nekretninu iznosi 4,80%. Dakle, za naglasiti je da gospodin Zvonko Straka nije suvlasnik zgrade muzeja kako se to u tekstu navodi nego je suvlasnik cijele nekretnine te vlasnik i samostalni posjednik posebnog dijela nekretnine dok su ostali dijelovi nekretnine posebni dio u vlasništvu Grada Požege te zajednički dijelovi u smislu vlasničkopravnih odnosa koji proizlaze iz uspostave takvog prava vlasništva.

Obnova zgrade muzeja o kojoj je ovdje riječ odnosila bi se samo na posebni dio nekretnine u vlasništvu Grada i na zajedničke dijelove zgrade. To je gospodinu Straki prezentirano više puta. Planirani radovi ni na koji način ne bi obuhvaćali njegov posebni dio niti bi ga kao suvlasnika na cijeloj nekretnini na neki način ometali u izvršavanju njegova prava vlasništva. Riječ je, dakle, o obnovi zgrade muzeja, prostorija koje se i sada koriste kao muzejski prostor, podruma, stubišta i tavanskog prostora. Nejasno je iz očitovanja gospodina Strake na koji način bi on obnovom zgrade muzeja bio zakinut? Što on to time gubi, a sada ima?

Grad Požega kao jedinica lokalne samouprave ograničena je u načinu raspolaganja nekretninama u svom vlasništvu strogim zakonski odredbama. Osnovna svrha zgrade muzeja je obavljanje muzejske djelatnosti. Muzejska djelatnost je sukladno Zakonu o muzejima djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. Predmetna zgrada je temeljem Rješenja Ministarstva kulture još 2002. godine dobila svojstvo kulturnog dobra. Nedvojbeno je i očito da je zgradi potrebna obnova.

Gospodin Straka u svojim istupima zaboravlja da bi kao suvlasnik na predmetnoj nekretnini trebao sudjelovati u snošenju troškova planiranih radova sukladno omjeru svog suvlasničkog dijela. Očito da je u svom izlaganju zaboravio napomenuti da je Grad Požega spreman snositi sve troškove predviđenih radova, potom snositi troškove izrade novog diobnog ugovora kao i izradu novog etažnog elaborata. Jedino što se od gospodina Strake od strane Grada zatražilo bilo je davanje njegove suglasnosti za građevinsku dozvolu.

Grad Požega ne smije i neće nekretninama u svojem vlasništvu raspolagati na način da ih nekome poklanja. Grad je itekako svjestan da bi pokretanjem sudskog spora izgubio na vremenu, te ga je samo iz tog razloga do sada izbjegavao pokušavajući postići dogovor. Uz sav napor uložen da se mirnim putem dođe do rješenja, sve je izglednije da do toga neće doći te da će o svemu na koncu odluku donijeti nadležan sud.

Trebalo bi u interesu svih suvlasnika neke nekretnine biti da se ona održava u dobrom stanju. Sprečavanje Grada Požege da u svom trošku izvede radove na zgradi muzeja od strane gospodina Strake, moglo bi se sukladno zakonskim odredbama tumačiti kao bezobzirno ponašanje suvlasnika nekretnine, a situacija vezana za dokumentaciju i dozvole potrebne za obnovu zgrade i početak radova je zbog ponašanja pojedinca kroz sve ove godine dovedena gotovo do apsurda.

Grad Požega neće donijeti odluku bez konačnog mišljenja pravnih stručnjaka jer, uz najbolju volju da se ovaj problem riješi, ne želi bilo kakve zakonske nepravilnosti. Naglašavamo još jednom da se ovdje ne radi o nikakvom revanšizmu prema gospodinu Straki osobno, nego isključivo o volji i želji da se pronađe prihvatljivo rješenje za obje strane.“ – stoji u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Vedran Neferović.

Tjednik Kronika i uredništvo podržava početak dijaloga i izražava svoje zadovoljstvo što je objavom i pokretanjem ovog spornog pitanja možda potakla brže rješavanje i u konačnici uređenja zgrade Gradskog muzeja Požega, posebno stoga što takav projekt može dobiti znatna sredstva iz Europskih fondova i Ministarstva kulture RH, te tim sredstvima na taj način olakšati ionako umanjen proračun grada Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić