Petak, 20 Studeni 2015 14:45

Postavljena spomen ploča geodetu Vilimu Žyborskom u požeškom katastru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM 100-GODIŠNJICE SMRTI KRALJEVSKOG NADZORNIKA KATASTRA -

POŽEGA – Promicatelj geodetske izmjere i kraljevski nadzornik katastra zemljišta u Hrvatskoj Slavoniji i Dalmaciji, Vilim Žyborski iako rođen u Galiciji – Poljska, svoj radni vijek započeo je i završio u Požegi. Čitav svoj dugi radni vijek posvetio je savjesnom i predanom radu U hrvatskoj službi geodetske izmjere i katastra. IMG 6768Bio je izuzetno poštovan i cijenjen u službi, a najduže je boravio u Osijeku i Zagrebu, a kao kraljevski mjernik odlikovan je i visokim odličjem Viteza reda Franje Josipa prvog.

U Požegi je zaslužan nakon što je Kraljevska zemaljska vlada odobrila da se osnuje Ratarnica, a kao ovlašteni mjernik tada je dvije godine mjerio i nacrtao nacrt posjeda Kraljevske zemaljske Ratarnice Požega koji je obuhvaćao 296 jutara površine, koji se i danas čuva u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega.

Za postavljanje spomen ploče Vilimu Žyborskom zaslužni su prof. dr. sc Božidar Kanajet koji je pokrenuo inicijativu i Društvo geodeta Požeško-slavonske županije, a postavljena je u ulaznom holu Katastra u Požegi. O životu i značaju Žyborskog govorili su uz prof. Kanajeta i dipl. inž. geod. Josip Mikšik koji je istakao – Na kakvu je značajnu poslu radio i kakvu je značajnu ulogu imao možda ćemo najbolje razumjeti ako kažemo da su geodetska mjerenja i katastarski planovi iz tog perioda još i danas za 70% IMG 6781teritorija Republike Hrvatske jedina službena osnova za katastar i zemljišne knjige. Na području našeg katastra Požeštine to je još za oko 45% teritorija.

U prostorijama Zavoda za katastar postavljena je i izložba originalnih predmeta, karata, crteža i sprava s kojima su se nekada vršila mjerenja koja je ustupila obitelj i zapisi koje je pripremio dr. sc. Krešimir Žyborski, praunuk. Na otkrivanju ploče bili su članovi obitelji Žyborski, članovi Geodetskog društva iz Požege i susjednih gradova, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tekst/foto: Vladimir Protić