Srijeda, 25 Studeni 2015 13:46

Multilateralni kontaktni seminar u Poljskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DOGOVORENA SURADNJA POŽEŠKE TEHNIČKE ŠKOLE S EKONOMSKOM ŠKOLOM IZ POLJSKE -

SOPOT / POLJSKA - U gradu Sopotu, smještenom na sjeveru Poljske uz obalu Baltičkog mora, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU održan je multilateralni kontaktni seminar s temom „Pokretanje eTwinning projekata i razvoj vještina upravljanja projektima“. Na seminaru je bilo sveukupno 60 sudionika iz devet europskih zemalja (Austrija, Cipar, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Italija, Malta, PoljskaBLitva i Poljska). Među tri sudionika RH, odabranih prema ocjenjenoj prijavi i iskazanoj osobnoj motivaciji za sudjelovanjem u aktivnosti, bila je profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole Požega.

- Sudionici su kroz predavanja i radionice upoznali razvoj učeničkih kompetencija, ulogu škola partnera u projektima kao i primjenu brojnih alata informacijsko-komunikacijske tehnologije u projektima. Prezentiran je Erasmus + program i eTwinning aktivnosti. Objašnjeno je kako pokrenuti i voditi uspješan eTwinning projekt te prikazani primjeri projekata kroz primjere dobre prakse - kaže prof. Mirković.

Na multilateralnom seminaru sudionici imaju mogućnost uspostaviti suradnju s europskim kolegama i pokrenuti međunarodne projekte koristeći portal eTwinning. Među brojnim projektima osmišljen je i projekt „Jobs of the future“ u suradnji sa Tehničkom školom Požega i Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych (Ekonomsko-ugostiteljska škola) iz grada Cieszyna u južnoj Poljskoj na granici prema Češkoj. Učenici će istraživati zanimanja budućnosti i izraditi priručnik s opisima novih zanimanja na hrvatskom, poljskom i engleskom jeziku. Projekt o zanimanjima budućnosti povezati će učenike na međunarodnoj razini u otkrivanju novih atraktivnih poslova. Učenici će kroz projekt shvatiti da je cjeloživotno obrazovanje PoljskaCneophodno za opstanak u maratonskoj utrci na današnjem tržištu rada. Neprekidno usvajanje novih znanja i praktičnih vještina omogućavaju napredak i rast pojedinca, ali i tvrtke u kojoj radi. Mentori učenicima biti će prof. Mirković i gospodin Jacek Grudzień iz Poljske.

- Sve aktivnosti seminara bile su financirane u okviru programa Erasmus+, eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU. Sudionicima seminara bio je osiguran smještaj u luksuznom hotelu Sofitel Grand Sopot a u kulturnom dijelu programa upoznali su Sopot i Gdanjsk. Sopot je stoljećima poznat kao ljetovalište i lječilište za bogate i plemstvo s lijepim plažama i luksuznim odmaralištima. Atrakcija su „iskrivljena kuća“ i najduže drveno pristanište u Europi. Gdanjsk je najvažnija poljska luka s građevinama u tradicionalnom njemačkom gotičkom stilu gradnje. Među znaMenitostima je katedrala sv. Marije kao najveća crkva na svijetu građena od cigle – istakla je prof. Mirković.

Tekst: Vladimir Protić Foto: privatna arhiva Marina Mirković