Utorak, 26 Siječanj 2016 13:04

Razriješen Školski odbor Gimnazije jer nije postupio po rješenju prosvjetne inspekcije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KONAČNO NA VIDIKU RJEŠENJE TRAKAVICE U POŽEŠKOJ GIMNAZIJI KOJA TRAJE NEKOLIKO GODINA U VEZI SLUČAJA RAVNATELJA PAVLA BUCIĆA  -

POŽEGA – Sve je započelo 26. ožujka 2015. kada je Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podignulo optužnicu protiv okrivljenika Pavla Bucića, na Općinskom sudu u Požegi, zbog kaznenog djela iz članka 246.st.1. KZ/11 ( zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju ) i kaznenog djela iz članka 279.st.1. KZ/11 ( krivotvorenje službene ili poslovne isprave) koje se odnosi na radnje napravljene nekoliko godine prije podnošenja prijave. Na temelju krivotvorenih naloga iz školske blagajne izvuklo se 25.000 kuna.  P6226277

Već 06. srpnja 2015. godine  Općinski sud u Požegi potvrđuje optužnicu ODO, na temelju koje je ravnatelj Bucić, prema čl.106. st.5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, trebao biti suspendiran. Škola je 27. kolovoza 2015. zaprimila Rješenje Općinskog suda, ali je Školski odbor na sjednici održanoj 3. rujna 2015. odbija suspendirati ravnatelja. Školski odbor je po zakonu bio dužan to učiniti, no nije, pa je novim Rješenjem prosvjetne inspekcije od 18. rujna 2015. naređeno Školskom odboru da ravnatelja Pavla Bucića udalji s poslova ravnatelja do obustave kaznenog postupka ili do pravomoćne presude, a sve u roku od 8 dana. Školski odbor se žalio na to Rješenje pa Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta drugostupanjskim Rješenjem odbija žalbu, no Školski odbor i dalje ne ispunjava svoju obvezu, čime čini osobito tešku povredu Zakona, pa je od Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji zatraženo raspuštanje Školskog odbora Gimnazije u Požegi.

 - Ministarstvo, odnosno Služba prosvjetne inspekcije nama je dostavilo zahtjev za raspuštanje Školskog odbora Gimnazije. Jasno da smo mi po tom zahtjevu postupili i predložili tročlano Povjerenstvo koje će do formiranja novog Školskog odbora biti u Gimnaziji. Za predsjednik Povjerenstva je imenovan Željko Obradović, tajnik Županijske Skupštine koji treba provesti redovnu proceduru izbora novog Školskog odbora. U Školski odbor koji se sastoji od 7 članova, ispred osnivača Požeško-slavonske županije se imenuju tri člana, dok ostala četiri člana dolaze iz redova roditelja, nastavnika i zaposlenika Gimnazije – kaže zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha koji dodaje da osnivač ima osnivačka prava, ali da zapravo ne upravlja u potpunosti jer ima samo tri člana odbora što nije natpolovična većina. U tome se županija u proteklim godinama zalagala pri resornom ministarstvu da osim osnivačkih prava dobiju i upravljačka prava. Školskim odborom predsjedavala je Antonija Pavlović, predstavnica osnivača koja je tu dužnost preuzela u prosincu 2015. godine, a do tada je bila samo članica odbora. Ranije je predsjedavala predstavnica zaposlenika iz redova nastavnika.

IMG 4217Sada u ovom vakumu imenovanja novih članova Školskog odbora, koje treba potvrditi i slijedeća Skupština županije, ali i Ministarstvo koje se tek formira u novom sazivu, ravnatelj Pavle Bucić i dalje obnaša dužnost ravnatelja.

U međuvremenu 24. studenog Općinski sud u Požegi donosi Rješenje o obustavi kaznenog postupka protiv Pavla Bucića, jer je on ispunio sve uvjete koje je postavio ODO za uvjetno odustajanje od kaznenog provoda. Uvjet je bio da se Gimnaziji u Požegi vrati iznos od 25 tisuća kuna i uplati 35 tisuća kuna u korist neke javne ustanove, humanitarne ili karitativne svrhe što je ravnatelj Bucić i učinio.

 - Iz svega navedenog je jasno da se ravnatelj Bucić nagodio s ODO u Požegi i priznao da je temeljem krivotvorenih putnih naloga iz Gimnazije izvukao 25.000 kn, te isti iznos vratio Gimnaziji. Valja naglasiti kako se školska blagajna puni iz MZOS, Županije, te iz financijskih donacija roditelja učenika. To znači da je ravnatelj "potkradao" Ministarstvo, Županiju i roditelje učenika. Nepobitna je činjenica da je ravnatelj Bucić na nezakonit način izvlačio iz Gimnazije novac, što u najmanju ruku predstavlja tešku etičku povredu. Ovim činom je ravnatelj Bucić nanio veliku sramotu Školi, Županiji i Ministarstvu, te bi trebao prihvatiti moralnu odgovornost i dati ostavku. Ukoliko ravnatelj ne da ostavku, očekujem da će se u tom smjeru angažirati Školski odbor, Županija i MZOS – ističe prof. Danijel Zubčević, nastavnik fizike i matematike, koji je cijelo vrijeme isticao ovu aferu u Gimnaziji, a koja još nije završena. 

Tekst/foto: Vladimir Protić