Utorak, 02 Veljača 2016 22:30

Potpisan Projekt vrijedan 1,44 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNE ŠKOLE DRAGUTINA LERMANA BRESTOVAC -

BRESTOVAC – Osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu potpisala je prije nekoliko dana Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Energetske obnove Matične škole u Brestovcu koji joj je odobren na natječaju Pilot projekt Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta je 1.441.935,74 kn od čega su prihvatljivi troškovi 1.432.216,21 kunu. Odnos sufinanciranja je 60% prihvatljivih troškova (859.329,73 kn) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 30% prihvatljivih troškova (429.664,86 kn) Ministarstvo graditeljstva iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 10% prihvatljivih troškova sredstva škole (144.193,57 kn), odnosno osnivača Požeško-slavonske županije.

- Ovim projektom obnovit ćemo drugi kat škole, jer imamo pokrov od azbestnih ploča. Rekonstrukcijom krova koji nam na nekoliko mjesta i curi, stavlja se izolacija od 20 cm tvrdo prešane kamene vune koji će nam donijeti 30% energetske uštede. Uređujemo hol, stropovi na drugom katu dobivaju izvedbu spuštenog stropa s izolacijom, 16 većih krovnih prozora, a time dobivamo četiri učionice, dva kabineta za likovni i tehnički odgoj, a povećali bi za 25 kvadrata informatičku učionicu. Radila bi se izolacija vanjskih zidova omotnicom od 14 cm stiropora te zamjena vanjske stolarije na zgradi koja je građena 1989. godine – kaže ravnatelj škole Ante Majnarić, koji je zadovoljan dobivenim projektom koji bi im osigurao uštedu, danas sve skupljih energenata, te povećao standard škole, koja i danas ima jednosmjensku nastavu. Škola osim matične ima i četiri Područne škole u Ivandolu, Zakorenju, Skenderovcima i Pavlovcima, no kao i sve škole na našem području svake godine bilježe pad broja učenika, a ove godine školu pohađa nešto manje od 300 učenika, što je do sada najmanji broj. – Ovim radovima riješili bi sve što je potrebno u Brestovcu. Imamo novu sportsku dvoranu izgrađenu prije sedam godina uz koju smo dobili knjižnicu, kuhinju s blagovaonicom i nekoliko potrebnih učionica što nam je omogućilo da nastavu održavamo u jednoj smjeni.

Veliku podršku školi daje i općina Brestovac, podržava razne školske projekte, te kroz potrebno opremanje i pomoć izdvaja do 100 tisuća kuna godišnje. I na ovom projektu je općina pomogla u izradi projekta. – Imamo jako dobru suradnju s školom, a posebno smo ponosni što je naša škola dobila i nagradu za najljepši školski vrt u Hrvatskoj koji smo i mi pomogli. Sudjelovali smo i kao partner u postavljanju park igrališta, postavljanju hidrometeorološke stanice. U ovom projektu financirali smo dio izrade projekta. Cilj nam je da škola ima što bolje uvjete i da se poboljša i energetska učinkovitost cijele građevine, što će biti vidljivo na uštedi energenata. Ova škola ima najveći standard jer kada financiranjem općine u izgradnji sportske dvorane sagradili nove prostore na katu, osigurali smo i uvjete da škola radi u jednoj smjeni – istakao je načelnik općine Zdravko Mandić, koji dodaje da su proteklih godina uz pomoć sredstava Europske unije i prije ulaska u EU uređivane i područne škole. Uz pomoć Požeško-slavonske županije izmijenjena je prošle godine stolarija u školi Skenderovci, a uredit će se i vanjska fasada. – Na žalost dijelimo sudbinu cjelokupnog prostora, imamo manji broj stanovništva a time i manji broj djece. Uz tu pojavu zadnjih godina bilježimo odlazak cijelih obitelji u druge članice Europske unije.

Sada slijedi raspisivanje natječaja i izbor najboljeg ponuđača do ožujka, a u svibnju bi trebali krenuti radovi na školi.

slikakkkk

Tekst/foto: Vladimir Protić