Srijeda, 03 Veljača 2016 12:15

Grad Požega će ostvariti veću naplatu komunalne naknade za milijun kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT POBOLJŠANJA BAZE PODATAKA O KOMUNALNOJ NAKNADI U GIS ANALIZI -

POŽEGA – Slijedeći Odluku Vlade RH o evidentiranju svih nekretnina na području svih jedinica lokalne samouprave i ažuriranju podataka o obveznicima komunalne naknade i grad Požega je utvrdio stvarno stanje na terenu. Provođenjem projekta s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Državnom geodetskom upravom koja je ustupila nove podatke došli su do nove evidencije površina i obračuna za komunalnu naknadu. Već ovoga mjeseca kreće se s podjelom novih Rješenja o komunalnoj naknadi kojima je utvrđeno stvarno stanje na terenu, a po novim rješenjima grad će uprihodovati nešto više od milijun kuna.

- Ne mijenja se cijena po metru kvadratnom što su mnogi gradovi radili krajem 2014. godine, nakon odluke Vlade o drugačijoj raspodjeli poreza na dohodak. Na području Grada Požege nismo mijenjali cijenu, nismo povećavali opterećenje na naše građane, nego smo u proteklih šest mjeseci završili proces ažuriranja baze podataka naših građana i njihovih zaduženja na osnovi komunalne naknade i u ovom trenutku imamo pokazatelj da bi Grad Požega trebao uprihodovati 1,08 milijuna kuna više s te pozicije – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na danas održanoj konferenciji za novinare.
Kroz ovaj projekt je ažurirana baza komunalne naknade, te evidentirano stvarno stanje površina za koje obveznici plaćaju komunalnu naknadu. Temeljem toga će obveznici kod kojih je do sada utvrđena promjena površine dobiti novo rješenje sa stvarnim stanjem površina. Pri tome se jedinična cijena po m2 ne mijenja, ali se moraju evidentirati sve površine koje obveznici eventualno nisu prijavili.

- Ovaj će se sustav i dalje kontinuirano održavati, poboljšavati i popunjavati novim podacima. To se posebno odnosi na više stambene zgrade gdje bi se trebali uzimati podaci o površinama kako budu rađeni elaborati za etažiranje. Također, za kompleksnije objekte gdje postoji više obveznika i gdje su nejasni omjeri, za novo izgrađene objekte gdje će se kontinuirano na terenu obilaziti i baza nadograđivati i nadopunjavati iz pomoć GIS sustava – pojasnio je Josip Lisjak, viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove u Gradu Požegi.

U naredno vrijeme slijedi održavanje i nadogradnja te baze podataka, te kontinuirano upotpunjavanje baze dodatnim terenskim pregledima za potrebe utvrđivanja pravog stanja površina za komunalnu naknadu. Iako su svi građani i poslovni subjekti bili dužni prijaviti promjene koje su nastale dogradnjom ili izgradnjom objekata u sustav komunalne naknade, grad Požega neće ići za kažnjavanjem onih koji to nisu učinili, no sada će im novim Rješenjima biti utvrđeno pravo stanje i obračunata komunalna naknada koju će ubuduće plaćati.

Tekst/foto: Vladimir Protić