Srijeda, 03 Veljača 2016 12:36

Pokladno jahanje i Maškare

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD PLETERNICA NAJAVIO DVA ZANIMLJIVA DOGAĐANJA ZA VIKEND -

PLETERNICA – Dva vrlo zanimljiva događanja za ovaj vikend najavili su na tiskovnoj konferenciji u gradu Pleternici. To je u subotu 06. veljače po 5. puta priredba Pokladno jahanje te u nedjelju 7. veljače po 9. puta priredba Maškare 2016. Ovo su priredbe, istakao je pleternički dogradonačelnik Domagoj Katić koje grad Pleternica organizira sa svojom Turističkom zajednicom i udrugama koje su nositelji aktivnosti. - Nedavno osnovana TZ želi da bude koordinator svih događanja u Pleternici, te da ih digne na jednu višu razinu, svake godine podigne, istakla je Marija Šarić, direktorica TZ.

Pokladno jahanje organizira Konjogojska udruga Pleternica, a ove godine zapovjednik jahača bit će Stjepan Katić. – Pokladno jahanje se inače organizira u graničarskim mjestima u Slavoniji. Sve je nastalo iz vremena Turaka, kada su Turci krali mlade cure, a momci, hrabri jahači i graničari na konjima su pokušavali vratiti. Od tih događanja ostala su pokladna jahanja u našim krajevima. Kako su to uvijek graničarski običaji odlučio sam da ove godine to bude u župi Bučje.

- Ove godine očekujemo preko 50 jahača, desetak zaprega iz šest županija. Kolona od 10 sati kreće od obiteljskog imanja Kovačević iz Drenovca, a kolona kreće kroz Drenovac, Bučje i Zagrađe, gdje završava oko 17 sati - istakao je tajnik konjogojaca Tomislav Hip.

Maškare u Pleternici organizira Udruga Pleternički čoraci, a najavu događanja dala je Anka Dorbić. – Udruga dosta uspješno organizira poklade u Pleternici, jer to nije prije nas redovito organizirano. Ove godine u povorci će biti preko 200 sudionika, zajedno dječjih i odraslih maskiranih sudionika, koja kreće od škole, ulicama Pleternice, te do kino dvorane. Ove godine tamo će se zapaliti i čorak, koji je kriv za sve negativno što se dešavalo po Pleternici. Tema će biti ove godine zacrtani programi naše Vlade. Gradonačelnica će nam dati ključ grada i na žalost kao i svake godine praznu blagajnu. Zabavljat će nas Libreto band.

Tekst/foto: Vladimir Protić