Četvrtak, 04 Veljača 2016 09:34

Desetogodišnji napori načelnika općine Velika da se aktiviraju zapušteni resursi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SILNE PRIVATIZACIJE I PRETVORBE NEKE ZNAČAJNE OBJEKTE SU OSTAVILE IZVAN FUNKCIJE -

VELIKA – Jedan od većih problema u Velikoj su velički bazeni, koji su oduvijek bili nositelj gospodarskog i turističkog sektora u općini Velika, a već niz godina zbog neriješenih problema koji su nastali u prošlosti, nastali u silnim privatizacijama i pretvorbama, nije uopće u funkciji. Taj problem ali i druge probleme u Velikoj odmah je uočio svojim dolaskom na mjesto načelnika općine Vlado Boban, te od prvog dana aktivno radi na rješavanju te problematike.

- Nisu to samo velički bazeni, koji su nakon ulaska u Kamen-ingrad i odlaska uIMG 1489 stečaj te firme ostali kao nerješivi problem, koji smo zadnjih godina aktivno pokušali riješiti. Tu je objekt stare veličke škole koji koristi Park prirode Papuk, a nije riješen taj status, zatim skijaška staza Nevoljaš, kojoj već niz godina pokušavamo riješiti status. Slična situacija je s Trgom sv. Augustina i zgradom koja je tamo, nekadašnja Taverna, a niz godina neriješena je situacija i s parkom i Dvorcem baruna Trenka u Trenkovu. Nisam bio zadovoljan sve ove godine gledati to stanje, no nije nikada zauzet pravi stav kad su u pitanju objekti koji su značajni za općinu Velika, koji mogu biti nositelj razvoja ovog kraja. Stoga svih ovih godina, ali i danas još većim intenzitetom radimo na rješavanju tih problema – kaže načelnik Boban, koji očekuje da bi se rješavanjem i stavljanjem u funkciju tih objekata povećalo i zapošljavanje na području Velike, a danas je za njega, kako kaže svako radno mjesto važno.

- Kod nas je sindrom u Hrvata, da uvijek kada dođe netko novi mora popravljati situaciju, uglavnom ne riješenu koju je ostavio neko prije. Nadam se da iza mene neće ostati puno neriješenih stvari, jer smo upravo na tragu rješavanja nekih situacija vrlo bitnih za općinu Velika, od kojih nećemo odustati. U to sve uz općinu nastojimo uključiti našu Turističku zajednicu i pojedine tvrtke koje imaju neke od ovih objekata u vlasništvu, suvlasništvu i udruge koje imaju interesa. Došlo je vrijeme kada mi moramo čvrsto nastupiti i pokrenuti stvari koje stoje godinama – dodaje načelnik Boban, koju vidi veliku budućnost razvoja ovog kraja u razvoju turizma, za što mu svjedoči sve više obiteljskih gospodarstava koje se žele baviti turizmom. Izgubljeno je puno vremena, no u prošlost se ne vrijedi vraćati, treba koristiti brojne natječaje Europske unije koji stoje ili će stajati na raspolaganju s bespovratnim sredstvima. Treba samo napraviti projekte, odrediti namjenu tih objekata, postići zajednički dogovor sa svim sudionicima i ići naprijed i koristiti bespovratna sredstva za svoj razvoj.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: arhiva Dušan Mirković