Srijeda, 04 Svibanj 2016 11:45

Osmaši se upoznali s novim programima upisa u srednje škole

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI OSMIH RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA POŽEŠTINE POSJETILI SREDNJE ŠKOLE -

POŽEGA – Danas je u srednjim školama u gradu Požegi bilo vrlo živo, jer su im u posjete došli učenici osmih razreda osnovnih škola iz cijele Požeštine, od Čaglina, Kutjeva, Pleternice, Jakšića, Kaptola, Velike, Brestovca te tri gradske škole, Julija Kempfa, Antuna Kanižlića i Dobriše Cesarića. Učenike završnih razreda koje ovog ljeta očekuju upisi u srednje škole upoznali su s mogućnošću upisa u srednje škole i s novinama u izboru zanimanja IMG 8172koja od slijedeće školske godine mogu očekivati u srednjim školama.

Najveći broj učenika upisat će se u četiri susjedne srednje škole Ekonomsku, Poljoprivredno-prehrambenu, Obrtničku i Tehničku školu gdje smo zatekli upravo učenike Osnovnih škola Zdenka Turkovića iz Kutjeva i Stjepana Radića iz Čaglina.

Njih je primio ravnatelj Zoran Galić i upoznao ih s Tehničkom školom, a u obilasku osmaši su prošli sve kabinete i učionice u kojima se održava nastava za pojedina zanimanja. Tehnička škola ove godine nudi niz novih zanimanja i programa obrazovanja, u trogodišnjem i četverogodišnjem ciklusu obrazovanja. U trogodišnjem školovanju upisivat će za zanimanja elektroinstalater (7 učenika), autoelektričar (8 učenika), elektromehaničar (7 učenika), automehaničar (10 učenika), autolimar (10 učenika), tokar (10 učenika), strojobravar (10 učenika). U četverogodišnjem školovanju upisivat se za zanimanja elektrotehničar (20 učenika), tehničar za mehatroniku (20 učenika), tehničar za elektroenergetiku (20 učenika), tehničar za računalstvo (20 učenika), računalni tehničar za strojarstvo (20 učenika).

IMG 8165Poljoprivredno prehrambena škola upisuje u četverogodišnjem školovanju za zanimanje agroturistički tehničar 20 učenika, poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut 20 učenika, prehrambeni tehničar 20 učenika, a u trogodišnjem školovanju za zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije 10 učenika, voćar-vinogradar-vinar 10 učenika, pekar 11 učenika, mesar 11 učenika, pomoćni cvjećar za učenike s poteškoćama 5 učenika i pomoćni pekar za učenike s poteškoćama 5 učenika.

Ekonomska škola u Požegi upisat će 5 razrednih odjeljenja i jedno izdvojeno u Pleternici, za zanimanja ekonomist 40 učenika, komercijalist 20 učenika, hotelsko-turistički tehničar 20 učenika, prodavač 20 učenika i upravni referent 20 učenika koji će školu pohađati u Pleternici. 

Tekst/foto: Vladimir Protić